Amanda Lind (MP): ”Regeringen har tillsatt en utredning efter Postnords beslut”

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) svarar den värmländske riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) att regeringen har tillsatt en utredning som ska se över situationen efter Postnords beslut om varannandags-utdelning.
Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot från Östervallskog i Årjängs kommun, är skarpt kritisk mot Postnords beslut om varannandags-utdelning.
Tidigare i februari lyfte han frågan till regeringen. Nu har han fått svar av kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Kjell-Arne Ottosson ville veta vilka åtgärder regeringen är beredd att vidta för att tidningsutdelningen på landsbygden inte ska drabbas av den försämrade postutdelningen. Han vände sig först till digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Men det visade sig vara kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) som ska svara på frågan.

– En väl fungerande distribution av nyhetstidningar i hela landet är viktig ur ett demokratiskt perspektiv. Varannandags-utdelning begränsar möjligheten att nå ut med tryckta nyhetstidningar i hela landet, särskilt i glesbygd, skriver Amanda Lind.

Utredning har tillsatts

Hon berättar att regeringen har tillsatt en utredning som ska lämna förslag till möjliga finansieringsmodeller för den samhällsomfattande posttjänsten när den inte längre kan vara fullt ut självfinansierad. Utredningen ska lämna förslag 2023.

– Regeringen har i tillägg gett Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) i uppdrag att utreda förutsättningarna för att genom upphandling eller på annat sätt säkerställa fortsatt daglig tidningsdistribution. Uppdraget togs fram så snart det stod klart att Postnord bedömt att pilotverksamheten med varannandagsutdelning fallit väl ut och att avsikten är att gå vidare med införandet av varannandagsutdelning i hela landet. MPRT ska senast den 31 mars 2021 lämna förslag på hur en lösning där fortsatt utdelning av posttidningar säkerställs kan genomföras, skriver Amanda Lind.

Ottosson träffade Postnord

Kjell-Arne Ottosson säger följande om svaret från regeringen.

– De vill invänta utredningen och då brukar de vara tystlåtna. Men de hade kunnat visat på en god vilja för att lyfta landsbygdsfrågan och visa att tidningsläsandet är en demokratifråga. Det tycker jag inte att de gör här. Men vi får se vad utredningen ger, säger Kjell-Arne Ottosson.

Ottosson berättar att han under onsdagen träffat representanter från Postnord, men att resultatet var nedslående.

Vi får verkligen hoppas att Postnord hittar lösningar för landsbygden. Det är fortfarande för mycket storstadsfokus. /Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot

– Postnord håller fast vid sitt beslut. Däremot berättade de att det finns en norsk lösning där staten har gått in och kompenserar ekonomiskt. Det kan vara värt att titta på även i Sverige. Det är viktigt att prenumeranterna får sina dagstidningar på rätt dag. Ur demokratisynpunkt är det jätteviktigt. Inte minst för den äldre generationen. Vi får verkligen hoppas att Postnord hittar lösningar för landsbygden. Det är fortfarande för mycket storstadsfokus, säger Kjell-Arne Ottosson.

Dalslänningen har tidigare rapporterat om Postnords beslut att övergå till en ny leveransmodell. Denna nya modell innebär att Dalslänningen, och andra dagstidningar, kommer att delas ut en eller flera dagar senare på många landsbygdsadresser.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.