Trängsel uppstår på matställen och bensinstationer i Värmland längs vägen upp till fjällen.
Men det var inte den främsta faran på Folkhälsomyndighetens radar inför skidsemestrarna.
– Man får givetvis fundera på vilka åtgärder man kan vidta, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till NWT.
Trängselsituationer längs vägarna upp till fjällen har det tidigare rapporterats om.
I samband med att sportloven börjat och skidsemestrarna blivit alltmer populära har antalet larmrapporter intensifierats.
På Mac45, där E45 korsar 62:an, var man tvungen att låsa dörren nästa halva söndagen på grund av ett stort besökstryck.
Och länsstyrelsen larmar om trängselsituationer i verksamheter som är i nära anslutning till de stora vägarna som fjällturisterna använder.
Länsstyrelsen om trängsellarmet: ”Har fått signaler”Toalettbesök pekas bland annat ut som känsligt ur smittspridningssynpunkt, då turister besöker verksamheter för att göra toalettbesök.
Situationen som uppstått har fått Värmlands smittskyddsläkare Ingemar Hallén att ryta ifrån.
Statsepidemiologen Anders Tegnell sa på myndigheternas gemensamma pressträff på tisdagen att man diskuterat fjällsemestrarna innan säsongen startade.
Men problemen med dit- och hemresorna var inget som stod på agendan:
– Det är en stor och bred diskussion där många delar av samhället måste involveras, och vi hade den diskussionen innan och vi landade tillsammans med länsstyrelser och regioner och många andra att det här var en hanterbar situation. Just den här aspekten med trängsel på vägen upp kom inte upp så mycket då.
Att handlare tvingats stänga ner sina verksamheter temporärt för att det varit för mycket folk ser han som en bra åtgärd.
– Man får givetvis fundera på vilka åtgärder man kan vidta. Det låter väldigt bra att de som har hand om de olika mackarna och liknande själva tar initiativ till att stänga och se till att man inte får för många personer på plats. Men vi har en löpande diskussion med regioner och försöker fundera på vad man vad kan göra åt det.
Steg ett, menar Anders Tegnell, är att följa de råd, rekommendationer och regler som nu finns för att begränsa antalet besökare i till exempel affärer.
Men, trots era regler uppstår trängsel ändå?
– Då har man på något sätt inte följt rekommendationerna. Det ska inte bli trängsel i en affär om man följer de riktlinjer som vi har med maximalt antalet besökare.
– Om man sedan får vänta utanför så får det bli så ibland. Då får det bli köbildning med ordentliga avstånd. Men det är en acceptabel situation som förmodligen inte innebär någon större risk, säger statsepidemiologen vidare.
Så undviker du att smitta andra
Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.
Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.
Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.
Här är en sammanfattning på vad som skett sedan den 28 februari:
Läs mer:
178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lungaAvslöjar: Område i Karlstad bland de värst coronadrabbadeFembarnsmamman Elin, 37, fortfarande inte frisk – smittades i aprilExklusivt – Anders Tegnell: Därför backade FHM om vårdpersonalenVårdanställd jobbade med covid-19 – slipper avskedAnn-Sofi, 49, smittades i mars: "Jag har varit sjuk i åtta månader"Statistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland