Hoppa till huvudinnehållet

Rapport: Fler toaletter behövs för fjällturismen

Publicerad:
Reporter Peder Kaldal
Peder Kaldal
peder.kaldal@nwt.se
Portabla toaletter skulle kunna lösa en del av den trängsel som uppstår när fjällturister stannar för att handla, äta och kissa.
Portabla toaletter skulle kunna lösa en del av den trängsel som uppstår när fjällturister stannar för att handla, äta och kissa. Foto: Björn Larsson-Ask/TT och Anders Wiklund/TT

Det är bland annat när fjällturisterna stannar för att gå på toaletten som risken för ökad smittspridning är som störst.

Därför behövs fler portabla toaletter.

Det går att läsa i den senaste efterlevnadsrapporten från Länsstyrelsen i Värmland. Där står att det rent generellt är hög efterlevnad hos länets verksamheter, men att trängsel kan uppstår i situationer som kan kopplas till passerande fjällresenärer.

Pernilla Gälldin, tillförordnad stabschef för coronastaben på länsstyrelsen, sa i går att sådana signaler kommer från såväl kommuner som privatpersoner.

Kommuner där fjällturismen passerar rapporterar om trängsel som kan kopplas till platser där turisterna stannar för att äta, handla, tanka och – gå på toaletten.

Färre i butiken

En del verksamheter har fått låsa sina toaletter. I Filipstad kommer kommunen att skylta till offentliga toaletter för att minska trängseln hos handlare.

Torsby kommun ser att det finns ett behov av ett stöd till handlarna. Detta genom att se till att det finns portabla toaletter. Detta skulle göra att antalet besökare som passerar genom butiken för att uträtta sina behov minskar.

I övrigt anser länsstyrelsen att det är hos de enskilda individerna bristerna finns, inte hos verksamheterna.

I rapporten står också att, enligt smittskydd Värmlands, den största smittspridningen fortsatt sker i hemmet och på arbetsplatsen.

Artikeltaggar

CoronavirusetFilipstads kommunLänsstyrelsenNyheterPernilla GälldinTorsby kommunTurismVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.