Hoppa till huvudinnehållet

Pengakarusellen startar igen

Publicerad:
Hammarö skatt är idag en av de högsta i landet, och ligger högst i Värmland, skriver företrädare för Hammarösamverkan.
Hammarö skatt är idag en av de högsta i landet, och ligger högst i Värmland, skriver företrädare för Hammarösamverkan. Foto: Hammarösamverkan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När budgeten inte går ihop sparar man in på underhåll och investeringar. Resultatet av denna ordning är nu tydlig när Hammaröborna tittar i plånboken, skriver företrädare för Hammarösamverkan.

Tidigare vänstermajoriteter på Hammarö med Socialdemokraterna i spetsen har sedan decennier bakåt en tradition att budgetera tillfälliga inkomster in i nämndernas rambudgetar. På det sättet automatiseras en inbyggd utgiftsökning i kommunens verksamheter. Parallellt med detta driver man också en arbetsmarknadspolitik som syftar till att hellre anställa mer personal än att vara sparsamma med skattebetalarnas pengar.

När budgeten inte går ihop sparar man in på underhåll och investeringar. Resultatet av denna ordning är nu tydlig när Hammaröborna tittar i plånboken. Där finns det i dag i snitt 830 kronor netto mindre per månad att röra sig med, jämfört med en person i en genomsnittlig kommun.

När Hammarösamverkan tillträdde 2018 krävdes det två års hårt arbete och uppoffringar av samtliga. Resultatet blev minusposter som vändes till överskott 2020. Vi kunde åter se framåt och påbörja arbetet att infria löftet om en återställning av skatten.

Så skriver du en debattartikel

I Hammarösamverkans budgetförslag för 2021 finns en post som avsätts för att påbörja återställningen av den tillfälliga skattehöjningen från och med 2022. Detta röstades ner av nuvarande majoritet. Det krävs en tydlig politisk ledning och en återhållsamhet av verksamheterna, något som tyvärr helt saknas hos nuvarande politiska ledning.

Vi lade därför en budget som enligt Sveriges kommuner och regioners (SKR) definition innebär en god ekonomisk hushållning. Resultatet på sista raden ska borga för en stabil och trygg utveckling i kommunen. Vilket är viktigt så att inte oförutsedda händelser behöver hanteras i panik. Något vi ser en risk för i majoritetens budget som har låga marginaler och ett historiskt svagt resultat. Ett läckande tak eller en oförutsedd kostnad ger direkt upphov till en diskussion om vilka besparingar som måste göras i verksamheten, eller en skattehöjning.

Hammarö kommuns investeringar inom skolområdet närmar sig snabbt miljardbelopp. Förvåningen var därför stor när den av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet själva erkända svaga budget, försvagades ytterligare. Vi undrar om majoriteten nu bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern har missat att Hammarö är mitt uppe i den största krisen någonsin i kommunens historia.

Majoriteten återgår nämligen till exakt samma mönster som tidigare, och presenterar en budget där utgifterna åter är större än skatteintäkterna, och siffror flyttas om för att dölja var kostnader uppstår. Liknelsen med att lägga ut dimridåer ligger inte långt bort. Ovanpå detta vill S granska sig själva. Detta genom att inte avsäga sig posten som ordförande i revisionen, som innehavs av S i dag. Att makten granskar sig själv är man troligen ensam om i Sverige.

Hammarö kommun har troligen de bästa förutsättningarna i Värmland och i Sverige att vara en kommun där kostnaderna kan hållas låga. Kommunen är liten och befolkningen bor samlat, invånarna har höga inkomster och arbetslösheten är låg. Därför är det lite av en gåta att kostnaderna i kommunen är så höga. Eller har det ett samband med vänstermajoritetens långa maktinnehav, och långa tradition av kontinuerliga utgiftsökningar i kombination med slapp styrning. I så fall finns det ett alternativ. Vi är nämligen övertygade att det inte behöver vara så i framtiden.

Nils Safferson (M)

Bosse Henriksson (M)

Peter Johansson (L)

Mattias Joelsson (KD)

Hammarösamverkan

Artikeltaggar

ArbetsmarknadspolitikBosse HenrikssonBudgetarCenterpartietDebattHammarö kommunHammarösamverkanKristdemokraternaLiberalernaMattias JoelssonMiljöpartietModeraternaNils SaffersonPeter JohanssonSkatterSkolpolitikSKRSocialdemokraternaVänsterpartiet