Omlastningsterminal såld: kritik mot köpekontrakt

Publicerad:
Frykenskolans aula sedd utifrån: ett fåtal kommunfullmäktigeledamöter deltog fysiskt. Foto: Morgan Bäckvall

Efter en och en halv timmes lång debatt i kommunfullmäktige står det klart: omlastningsterminalen i Torsby säljs till Stora Enso för 7 250 000 kronor.

Det kom att bli en lång debatt i kommunfullmäktige under måndagskvällen med flera talare inför beslut om att avyttra omlastningsterminalen i Torsby.

Några fullmäktigeledamöter hade valt att medverka fysiskt i Frykenskolans aula i Torsby, men det stora flertalet deltog digitalt.

– Vad har kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för funktion, egentligen? Har verkligen kommunchefen delegation att genomföra en så här stor affär på över sju miljoner på egen hand? Jag yrkar i första hand på att frågan bordläggs till nästa fullmäktige. Och i andra hand en återremiss för att utreda hur det här ärendet har hanterats, sade Roger Larsson (KD).

Bakgrunden är det köpekontrakt, ”Letter of intent”, som upprättades 15 januari och som undertecknats av kommundirektör Thomas Stjerndorff och kommunstyrelsens ordförande Peter Jonsson (S).

– Om jag inte vore så ohyggligt snäll så skulle jag fråga om det är fullmäktiges uppgift att bevittna namnteckningarna på redan tecknade kontrakt. De här ”Letter of intent” verkar vara att man ska hålla det lite för sig själv tills det blir offentligt. Det blir lätt något som kommunens högsta beslutande organ inte har så mycket insyn i, sade Bengt Berg (V).

Till NWT säger Peter Jonsson:

– Kommunen har inte resurser och kompetens att utveckla den här terminalen. Vi ska syssla med sådant vi är ålagda att göra. Det kan komma att ställa högre krav på utbildad personal och då kan det bli jättedyrt för oss att driva terminalen, säger Peter Jonsson.

– Köpekontraktet är ett villkorat avtal, som vi alltid gör. Alla saker vi säljer gör vi ett köpeavtal. Det där kallar mäklarna ett villkorat avtal, och det har vi alltid.

Mot beslutet reserverades sig Bengt Berg (V), Hanni Andersson (V), Roger Larsson (KD), Roland Jonsson (-) och John-Olof Ryberg (-).

Artikeltaggar

Peter JonssonPolitikRoger LarssonStora EnsoTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare