Hoppa till huvudinnehållet

Julänglarnas rekord – över en miljon kronor till barnfamiljer

Publicerad:
Carin Hansdotter och diakonen Lasse Söderberg är glada över att så många kunde få julhjälp.
Carin Hansdotter och diakonen Lasse Söderberg är glada över att så många kunde få julhjälp. Foto: Lisa Olaison

Julänglarnas arbete för att hjälpa familjer i Karlstad som inte får ihop det i juletider slog rekord. Över en miljon kronor samlades in och 398 familjer fick stöttning med klappar, granar och julmat.

I julas spred Svenska kyrkans julhjälp glädje för tolfte året i rad. För Carin Hansdotter var det första året tillsammans med Julänglarna och efter att 615 000 kronor samlades in 2019 satte hon ett personligt mål för 2020: 700 000 kronor.

Målet nåddes med råge, efter den senaste sammanräkningen berättar hon att det totalt samlades in över en miljon kronor.

– Det är helt otroligt och går inte riktigt att förstå. Det är fantastiskt!

Över 1300 privatpersoner och 60 företag bidrog till stöttning denna corona-jul vilket gav Julänglarna möjlighet att dela ut presentkort för julmat och klappar till 398 familjer med 967 barn.

– Det har varit en stor glädje och enorm lättnad för de familjer som har kommit och hämtat julkassar. Att få vara som alla andra och kunna förbereda och se fram emot en fin jul är viktigt även när man har det tufft.

Julklappshjälp till tusen barnNicoles julklappshjälp: "Ett riktigt bra startår"Julänglarnas jobb viktigare än någonsin: "Föräldrar gråter av lycka"

Värdefullt med nytt

Att hjälpen ges i form av presentkort gör att barnen kan få precis det de önskar sig, både i paketen och på julbordet.

– För ett barn som alltid har haft ärvda eller begagnade grejer finns det ett värde i att få någonting nytt. Att planera, handla och få slå in någonting som är precis vad barnet vill ha kan vara värdefullt även för föräldrarna, säger Carin Hansdotter.

De pengar som kom in efter Julänglarnas slutdatum ska hjälpa familjer under våren.

– Vi satte ett extra tidigt slutdatum för att inte bidra till trängsel i affärer inför julen. Pengar som kom in efter det lades i skattkistan och kommer att hjälpa familjer med saker som att betala avgifter på fritidsaktiviteter, kanske ge någon ett par nya fotbollsskor eller hjälpa en familj inför ett barnkalas.

Artikeltaggar

Carin Hansdotter JulJulänglarnaKarlstadSamhälleSvenska kyrkanVälgörenhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.