Hoppa till huvudinnehållet

Hemarbete är här för att stanna

Publicerad:
Insändarskribenten anser att hemarbete har kommit för att stanna.
Insändarskribenten anser att hemarbete har kommit för att stanna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hemarbete - den nya verkligheten även efter pandemin.

Efter snart ett års hemarbete på grund av pandemin har flertal undersökningar visat att majoriteten av arbetstagarna är positiva till distansarbete och den flexibilitet och tidsbesparing den ger i en redan stressad vardag.

Företagen måste vara öppna för att hemarbete varvat med kontorsarbete vid behov, kommer önskas även efter pandemin. Att stämpla in och stämpla ut på ett kontor måndag till fredag kommer kännas förlegat.

Det har framkommit i undersökningar positiva effekter vad gäller flexibilitet i arbetstiden där stressen minskar hos arbetstagaren. Distansarbete gör det lättare att finna rätt balans mellan arbete och familjeliv än vid jobb på kontor fem dagar i veckan.

Att slippa resor till och från ett fysiskt kontor medför att tid frigörs och som bonus minskas belastningen på miljön (och det blir dessutom någon krona extra över i plånboken).

Smittspridningen överlag vad gäller de vanliga sjukdomarna såsom kräksjukan och influensan skulle fortfarande minska om fler fortsätter jobba från hemmet mot att sitta tätt ihop i ett kontorslandskap.

Distansarbete kommer efterfrågas även efter pandemin. Att erbjuda sina anställda samt inhyrd personal möjligheten att jobba hemifrån kommer vara en konkurrensfördel för de företag som tillmötesgår detta.

Vi vet att stress är ohälsosamt och att minska vardagsstressen kan bidra till en friskare och mer välmående personal.

Vi får innerligt hoppas att de steg i utvecklingen som nu tagits inte dras tillbaka igen efter pandemin utan att vi har lärt oss något på detta år med hemarbete!

Distansarbete den nya verkligheten

Artikeltaggar

CoronavirusetInsändareVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.