Familjen Gråben – ni behövs ni också

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten har tankar om vargar, andra djur, natur och människan.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bästa Herr och Fru Gråben. Jag gratulerar er till att ha hittat varandra och bildat familj.

Vänner som träffat er har berättat hur fina ni är och hur vackert ni ylar. Ni letar ert egnahem och önskar mer skog, men tyvärr är kalhyggen, energiskogar, trädplantager nog inte vad ni söker och ovana människor blir rädda när ni kommer nära deras hus. Några har missförstått er så mycket att de söker upp er för att döda.

Högre upp mot fjällen ser det illa ut med vindsnurror, bergsbrytning och kraftverksälvar. Överallt korsas skog och landskap av vägar och järnvägar, så att renar, älgar, grävlingar och grodor gått ut i protest med "Djurpassager NU!" och "HEMFRID!"

Noak byggde en båt för länge sen och samlade par av alla arter så att de kom undan översvämning. Det skulle behövas även idag inte minst för björnar i klimatkrisen. De vaknar våta och hungriga mitt i vintern och måste hitta nytt ide, när snön smält.

Rovdjur är så viktiga, att människor kallar sina barn Ulf, Björn, Ursula, Yrsa, Ylva och familjer kallar sig Lo, Rääf, Uggla, Falk, Höök. Det måste väl kännas bra för er, eller hur?

Ni vargar är skickliga jägare som dödar snabbt och ger mat till andra däggdjur, fåglar och insekter. Ni tar vildsvinens ungar så att de inte blir för många och det håller vildsvinen friska. Ni städar tillsammans med rävarna. Det kallar vi ekosystem.

Viktigt är, att ni kan hålla djur på plats när de måste se upp för er rovdjur. Då äter de som de ska och får färre ungar av mindre mat. Jägarna tycker att ni rovdjur konkurrerar och förstår inte att ni behövs. När människor skall styra blir det bara oreda.

För länge sedan såg min familj en modell av hur rävar och harar växlade över tid. Så fungerar ju naturen som ni vet; mycket mat vissa år och många ungar, sämre andra år och få ungar. Just nu är vi många i stad och på landsbygden som är oroliga över att djur och växter dör ut.

Hur skall vi människor häva detta? är frågan.

Vi människor har jagat för mat mycket länge. Men det har blivit orättvist mot er djur med alla tänkbara uppfinningar och samarbetet mellan människor. Ni djur har ju bara tassar och ben att ta till. Hur människor då kan tycka det är hjältemodigt att jaga, kan jag inte förstå. Det finns människor som betalar för att ta med sig delar av döda djur hem. Sedan finns det människor som lämnar dödade djur i skogen, när de roat sig. Hur det kan vara tillåtet, förstår jag inte.

Men det finns också bra människor även bland dom som jagar. De vill inte skjuta djur för att djur kommit nära. "Leva och låta leva." tänker de. Det får jag inte glömma.

Andra människor vill uppleva. De plockar svamp och bär. rider, blir glada över att se djur och fotograferar. De kunde blivit duktiga jägare men föredrar att inte störa. Ibland blir det för många jägare runtomkring dem så att de inte vågar gå ut i skogen. Ibland flyttar de bort från jägarna.

Nu minns jag: Jag måste nämna att sälar jagas och skadskjuts även i havet. Människan är överallt. De skyller på djuren men några har stora båtar, som fiskat för mycket.

En del bönder har ofattbart många djur. Så ni vargar, vad tycker ni för övrigt om era släktingar, de stora boskapshundarna? Sådana raser är era jämlikar, eller hur?

Här måste jag sluta. Kanske vi ses någon gång.

Gunilla Lysell

Medborgare, djur- och naturvän

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.