Hoppa till huvudinnehållet

Domare varnas efter natt på tingsrätten

Publicerad:
Domaren har medgett att han och en jurist tog med två unga kvinnor in på tingsrätten efter en kväll på krogen. Foto: Lisa Olaison

Han tog med två unga kvinnor in på tingsrätten mitt i natten.

Nu varnas domaren av Statens ansvarsnämnd.

Det var i mitten av maj som förra året som domaren vid Värmlands tingsrätt och en jurist som då var anställd vid domstolen var ute på krogen i centrala Karlstad.

Där träffade de tre unga kvinnor, varav två stått som målsägare och vittne i ett fall där en äldre man var misstänkt för att ha köpt sex av dem, och som domaren dömt i.

Sällskapen började prata och det slutade med att domaren och juristen bjöd in kvinnorna till tingsrätten när krogen stängde.

– Då blev de väldigt väldigt flörtiga och berättade vad de tycker om i sängen, har en av kvinnorna tidigare sagt till NWT.

Domaren och juristen anmäldes senare för misstänkt sexköp men förundersökningen lades senare ner då det inte gick att bevisa att något brott skett.

Förtroendeskada

I stället anmäldes domaren till Statens ansvarsnämnd för olämpligt agerande i och med att han tagit med kvinnorna in på tingsrätten mitt i natten.

Nu har myndigheten beslutat att varna domaren eftersom hans agerande lett till en förtroendeskada vilket vf.se var först med att rapportera:

– Det råder inte något tvivel om att förtroendet såväl för NN som domare som för Värmlands tingsrätt och domstolar i allmänhet har tagit skada, skriver nämnden i beslutet.

Domaren: ”Kvinnorna ställde frågor om köp av sex – det chockerade mig”

Domaren får dock behålla sin tjänst och jobba kvar på tingsrätten.

Juristen avslutade sin tjänst på tingsrätten redan i höstas.

Artikeltaggar

Brott & blåljusVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.