Hoppa till huvudinnehållet

Dalslandshjälte 3: Lena är navet på Horntvetens gård

Publicerad:
Lena Hansson fick många nominerar till utmärkelsen Dalslandshjälte 2020. I onsdags uppvaktades hon av Sofia Falkman, Dalslands Sparbank, och Thomas Wallin, Dalslänningen.
Lena Hansson fick många nominerar till utmärkelsen Dalslandshjälte 2020. I onsdags uppvaktades hon av Sofia Falkman, Dalslands Sparbank, och Thomas Wallin, Dalslänningen. Foto: Tommy Löfgren

Hon är känd som "Kärringen i Horntveten", men också mycket annat. Nu är hon även en Dalslandshjälte.

I onsdags fick Lena Hansson, Horntvetens gård ta emot utmärkelsen när hon uppvaktades av Sofia Falkman, Dalslands Sparbank, och Thomas Wallin, Dalslänningen

Banken och tidningen samverkar i ett projekt där syftet är att lyfta fram personer som på olika sätt gör skillnad i sin omgivning.

Ett nav

Lena Hansson är en sådan person. Fast förankrad på gården med många järn i elden är hon navet för familjen som driver Horntvetens gård.

Horntvetens gård är ett familjejordbruk med i huvudsak produktion av mjölk och kött. Här Lena Hansson hälsar på en av kalvarna.
Horntvetens gård är ett familjejordbruk med i huvudsak produktion av mjölk och kött. Här Lena Hansson hälsar på en av kalvarna. Foto: Tommy Löfgren

Det är ett familjejordbruk med produktion av mjölk, kött och tillhörande skogsbruk. Besättningen ligger runt 120 mjölkkor, plus kalvar. Nyligen har man byggt ett ungdjursstall.

Familjen består av maken Thore, fyra barn och elva barnbarn. Två av sönerna arbetar på gården och intresset för djur, skog och mark är stort i hela familjen.

Tiderna förändras

När hon och Thore flyttade ihop hade man en besättning på 28 mjölkkor. Sedan dess har verksamheten växt.

Lena Hansson utbildade sig till och arbetade som barnskötare. Men när fjärde barnet föddes slutade hon och har sedan dess ägnat all sin tid åt familjejordbruket.
Lena Hansson utbildade sig till och arbetade som barnskötare. Men när fjärde barnet föddes slutade hon och har sedan dess ägnat all sin tid åt familjejordbruket. Foto: Tommy Löfgren

”Hon har koll på allt och alla och man får tro vad man vill, men utan henne skulle det inta var den arbetsmiljö det är i dag. Mat, barn, odling, djur, skog bygge, renhållning, chaufför och så vidare. Hon är en riktig alt-i-allo,” står det i nomineringen.

"Är vanlig"

Själv beskriver sig Lena Hansson som en ganska vanlig person.

Från sin farmor har Lena ärvt talesättet: Lite snett är inte lett, som också möter besökaren på en skylt i hallen. Det betyder helt enkelt att något som inte är helt perfekt, det blir som det blir.
Från sin farmor har Lena ärvt talesättet: Lite snett är inte lett, som också möter besökaren på en skylt i hallen. Det betyder helt enkelt att något som inte är helt perfekt, det blir som det blir. Foto: THOMAS WALLIN

– Det inget märkvärdigt med mig så. Jag är en person som gillar att ha mycket runt omkring mig. Det blir så med ett jordbruk och allt som hör till även om vi överlåtit mycket åt våra barn, säger hon.

Det är gott om små pigga kalvar på Horntvetens gård.
Det är gott om små pigga kalvar på Horntvetens gård. Foto: THOMAS WALLIN

Hon växte upp på gård i närheten och fick tidigt lära sig att hjälpa till med olika sysslor. Som liten flicka fick hon lära sig att handmjölka så som man gjorde på den tiden.

Mjölktaxin kommer med varm mjölk till kalvarna som ljudligt uttrycker sin glädje.
Mjölktaxin kommer med varm mjölk till kalvarna som ljudligt uttrycker sin glädje. Foto: THOMAS WALLIN

Men när hon gjorde sitt yrkesval var det inte jordbruk hon tänkte sig i första hand. Istället utbildade hon sig till barnskötare och började på Färgelandas första dagis. Inom barnomsorgen jobbade hon i 18 år.

 Lena Hansson Horntvetens gård DalslandshjälteDalslands Sparbanks Sofia Falkman samt Tommy Löfgren
Lena Hansson Horntvetens gård DalslandshjälteDalslands Sparbanks Sofia Falkman samt Tommy Löfgren Foto: THOMAS WALLIN

I samband med att fjärde barnet föddes beslöt hon sig för att bli hemma och lägga mer tid i familjejordbruket.

– Det steget har jag inte ångrat en sekund, säger hon.

Katten var snabb att lägga beslag på prischecken.
Katten var snabb att lägga beslag på prischecken. Foto: THOMAS WALLIN

Epitetet "Kärringen i Horntveten" låter som en värre beskrivning än det är. Det hennes självvalda signatur som kåsör i Centerpartiets lokalkrets tidning. Som sådan har hon en blick för livets små egenheter och skruvade händelser.

Farmor och mormor var två starka kvinnor som lärde mycket av och de är hennes förebilder.

Inte alltid perfekt

Från sin farmor har hon ärvt talesättet: Lite snett är inte lett, som också möter besökaren på en skylt i hallen. Det betyder helt enkelt att något som inte är helt perfekt, det blir som det blir.

En riktig smäll åkte hon på 2017 då hon fick den fästingburna sjukdomen TBE som ger hjärnhinneinflammation.

– Det var en pärs. Jag är fortfarande inte helt återställd utan känner lite hjärntrötthet ibland. Men då när jag var som värst sjuk lovade jag att aldrig klaga om jag blev frisk. Det har jag försökt att hålla.

Livet med alla sysslor på gården tar mycket tid. På fritiden är hon engagerad i Centerpartiet, Södra Valbodalens Hembygdsförening.

Men mest är det skogen som drar där bär och svamp väntar. Och att inte minst få ta ett riktigt tag och röja.

– Jag bara väntar tills jag kan ge mig ut igen, säger hon.

Utmärkelsen Dalslandshjälte 2020 består av en prischeck på 10 000 kronor, ett diplom och blommor. Pristagarna har nominerats av allmänheten. Inom kort presenteras en ny Dalslandshjälte i Dalslänningen.

Dalslandshjältarna

1. Sven-Ove Antonsson, Ärtemark

2. Stefan Dahl, Högsäter

3. Lena Hansson, Färgelanda

Artikeltaggar

Dalslands SparbankDalslandshjältarDalslänningenFärgelandaNyheterSofia Falkman

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.