Bubbel från Byrån: Andnöd i byråkratin

Publicerad:
Fullt av gäss-män på Naturvårdsverket. Foto: Sergej Grits/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Fråga Anticimexpersonal om deras känslor för möss och getingar, trädgårdsmästare om förhållandet till gråsparvar och snyltbaggar, skriver Byrån.

Är du rädd för gäss? Vilken hänsyn ska tas till gässens rättigheter? Frågorna är faktiskt på fullt allvar och hämtade ur en enkätundersökning om gäss från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Undersökningen har skickats till de ornitologer som är medlemmar i Birdlife Sverige, tidigare Sveriges ornitologiska förening.

Glädjande nog för alla fågelskådare är att de dessutom slipper betala för forskningen. Det gör nämligen grannen tvärs över gatan som är jägare och har betalat sitt statliga jaktkort. Cirka en fjärdedel av pengarna därifrån delar Naturvårdsverket gladeligen ut till forskning om vilt, som nu om gäss.

Byrån ser en fantastisk potential för svensk forskning: fråga Anticimexpersonal om deras känslor för möss och getingar, trädgårdsmästare om förhållandet till gråsparvar och snyltbaggar.

Ett annat alternativ är att flytta finansieringsansvaret för denna forskning från jägarna, så att den aviserade avgiftshöjningen av det statliga jaktkortet kan utebli eller rentutav kanske lägga en motsvarande forskningsavgift på alla fågelskådare.

Revolution i oväntade former

Under en dryg veckas tid förenade sig småsparare över internet för att bekämpa storfinansen. Genom att köpa aktier i tv- och datorspelsåterförsäljaren Gamestop hoppades de driva hedgefonder som satsat på en fallande kurs till ruinens brant. Och nog blev kapitalisterna skrämda som om Wall Street ockuperats av arga revolutionärer.

”Jag tycker det är ganska otäckt att småsparare kan påverka marknaden på det här sättet”, sade Mohammed Salih från småspararnas intresseförening Aktiespararna till SVT (27/1). Oavsett hur kursen utvecklar sig anar Byrån att ett nytt klassmedvetande håller på att formas.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

AktierAktiespararnaBirdlife SverigeBubbel från ByrånFåglarGamingJaktNaturvårdsverketSigneratSLUSVTViltvård

Läs vidare