Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska reapärlor – från Lerin till Labolina

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Mumin, Tove Alsterdal, Lars Lerin, Per Gustavsson och Inger Sandberg - alla finns de med på bokrean, som startar tisdagen den 23 februari.
Mumin, Tove Alsterdal, Lars Lerin, Per Gustavsson och Inger Sandberg - alla finns de med på bokrean, som startar tisdagen den 23 februari. Foto: Bonnier Carlsen, Annika Marklund, NWT-arkiv

Lars Lerins första barnbok, Fredrik Lindströms dialektresa i bland annat Värmland och en uppfriskande prinsessbok av Arvikabördige Per Gustavsson – det är några av guldkornen på årets bokrea.

Reautbudet är massivt, oavsett om du bläddrar i någon av de stora bokkedjornas kataloger eller utforskar nätbokhandlarnas utbud inför reastarten.

En djupdykning med värmländska ögon ger också en fin fångst, med bra blandning av nytt och gammalt, vuxet och barninriktat.

Här är några tips med värmländsk anknytning.

Trollet är inte hemma kom ut 2019 och var Lars Lerins första barnbok (den andra kom i fjol). Både barn och betydligt äldre kan uppskatta när han berättar med både text och akvarell om en promenad med sonen Rafael och katterna Mimi och Silling. Mysigt, vackert, trolskt - och med en röd prislapp på 89 kronor har de flesta nu råd att skaffa sig ett eget Lerinverk.

En busigare barnbok är Per Gustavssons Så gör prinsessor. Han tänjer och skojar med alla invanda föreställningar om vad prinsessor kan tänkas ha för sig om dagarna. Den Arvikabördige författaren och illustratören låter sin prinsessa både ha rosa klänning och svinga svärd - och varför inte rädda en prins också, när hon ändå har farten uppe!

Bland barnböckerna kan också rekommenderas bilderboken Mumintrollen och den osynliga gästen. Berättelsen om det osynliga barnet ges här ut i ny tappning och Tove Janssons berättelse håller. Kanske törs man trots (eller på grund av!) den infekterade Mumindebatten i Karlstad, uppmuntra till att läsa och påminna sig om Mumintrollets liv, bortanför debattens vågor.

En helt annan sorts figur, också värd att upptäckas av nya generationer barn, är karlskogingarna Sören Olsson och Anders Jacobssons Sune. På rean finns både Sune i Ullared och Sunes sommar.

För de minsta barnen kan påminnas om två värmländska favoriter: Labolinas lina och Lilla Anna och trollerihatten, båda skapade av Inger och Lasse Sandberg.

Och för den vuxna publiken då?

Med Värmlandsglasögonen på filtrerar vi snabbt fram Tove Alsterdal, med släkttrådar i Alsterdalen, som är bokreaaktuell med Blindtunnel.

Klas Östergren har en hel svit på rean. Den som väljer senaste boken, Renegater, får - tyvärr - inte bara en utmärkt roman utan också en icke så smickrande skildring av Lesjöfors.

Alex Schulmans senaste är också med på rean: Överlevarna. Den utspelar sig i Gustavsfors och är ett laddat och ytterst välkomponerat familjedrama med tre bröder i fokus.

Den som vill ha mer av Lilla Berlin, Ellen Ekmans serie som går i NWT dagligen, slår lämpligen till på Lilla Berlin 6: Bättre brinna upp än fejda ut.

Vill du både skratta och lära dig något nytt kanske Fredrik Lindströms 100 svenska dialekter kan vara något. ”Hur låter svenskan runtom i landet? Läs om dialekterna i boken, tryck på knappen och lyssna” lyder parollen i reakatalogen och visst frestar det att trycka sig fram till de värmländska inslagen.

Kövärdar och förhandsbokning ska rädda bokfestenLars Hjalmar gör sig redo för sista bokrean

Artikeltaggar

Alex SchulmanAlsterArvikaFredrik LindströmKarlstadKlas ÖstergrenLars LerinLitteraturPer GustavssonTove AlsterdalVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.