Replik: Sverigedemokraterna svarar Liberalerna

Debatt
PUBLICERAD:
SD Värmlands svar är att Public service-bolagen då och då är i kulturutskottet och informerar om sin verksamhet. Partiet förordade att utskottet skulle bjuda in bolagen för att de skulle berätta om hur de arbetar med saklighet och opartiskhet, skriver Runar Filper, Ljubica Jasic Modin och Kjell Örnberg.
Foto: Christine Olsson/TT
Vi är oroliga över att islamistiska värderingar ska få fäste och därmed utgöra ett hot mot såväl homosexuella som kvinnors frihet, skriver Runar Filper, Ljubica Jasic Modin och Kjell Örnberg.

Svar till Niklas Wikström (NWT 8/2 2021).

Sverigedemokraterna i Värmland står så klart bakom partiets abortpolitik och den svenska abortlagstiftningen där kvinnan själv har rätt att besluta om hon vill göra abort till och med graviditetsvecka 18, och att det därefter är Socialstyrelsens rättsliga råd som beslutar om tillstånd för abort.

Niklas Wikströms har två frågor där han undrar vad SD menar med att: ”Många upplever att public service-bolagen de senaste åren brustit i sitt uppdrag om saklig informationsförmedling och opartiskt innehåll. Vi tror att en del av landets nuvarande utmaningar hade kunnat lindras eller undvikas om medborgarna fått full insikt i och förståelse för vad vissa politiska förslag skulle komma att få för konsekvenser”.

Vi menar att det lyfts i opinionen generellt, framförallt bland våra sympatisörer och bland borgerliga journalister och opinionsbildare. Näringslivets medieinstitut har även gjort flera granskningar. Vad gäller brist på insikt i viktiga politiska frågor handlar det bland annat om invandringspolitiken.

Niklas Wikström undrar också om SD i Värmland tycker att det är rätt att politiker går in och styr hur public service jobbar och om det är rätt ”kalla in” cheferna för att ”diskutera” innehållet om man inte är nöjd med vissa program?

SD Värmlands svar är att Public service-bolagen då och då är i kulturutskottet och informerar om sin verksamhet. Partiet förordade att utskottet skulle bjuda in bolagen för att de skulle berätta om hur de arbetar med saklighet och opartiskhet, det var inte fråga om att diskutera enskilda program.

Huruvida Donald Trump bör få Nobels fredspris eller inte, är ingen fråga SD Värmland lägger någon värdering i. Likadant med frågan om Orbán och Putin är att föredra som ledare framför Merkel och Macron. Vi tror nog att de kan vara lika goda kålsupare allihop och anser inte att dessa frågor är vår sak att ta ställning till.

Hade Liberalerna haft någon känsla för Karlstads bästa skulle de inte ha röstat igenom vare sig detaljplanen för moské och samlingslokal på Rud eller efterföljande bygglov. P4 Örebro avslöjade 2015 att personer på höga poster i Örebro moské anklagas för att ha försökt radikalisera moskén i Eskilstuna. Personerna tillhörde en välgörenhetsorganisation i Qatar och de hade satsat miljoner i moskéerna i Örebro och Gävle.

Det var personer som representerade välgörenhetsorganisationen Eid Charity i Qatar och som tidigare pumpat in 8 miljoner kronor i moskén i Örebro. Det var också samma personer som satt i stiftelsen för moskén i Gävle och som tillsatte styrelsen där. Två av de här personerna hade höga positioner i organisationen Eid Charity som bara 2013 gav motsvarande 700 miljoner kronor till moskébyggen, koranskolor men också till fattigdomsbekämpning. Detta enligt P4 Örebro. Är detta Niklas Wikström vision för Karlstad i religionsfrihetens namn?

Vi värnar självklart de homosexuellas rättigheter och att de inte ska diskrimineras i några sammanhang. Vi är oroliga över att islamistiska värderingar ska få fäste och därmed utgöra ett hot mot såväl homosexuella som kvinnors frihet. Hur tänker Liberalerna förena radikal islam med deras frihet och rättigheter att leva ett fritt och okränkbart liv?

Runar Filper (SD)

Distriktsordförande, Värmlands län och riksdagsman

Ljubica Jasic Modin (SD)

Regionråd i opposition, Region Värmland

Kjell Örnberg (SD)

Gruppledare, kommunfullmäktige i Karlstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.