Hoppa till huvudinnehållet

Garanti för 50 miljoner för dispens på Stora Valla

Publicerad:
Nya presidiet i fullmäktige, Jan Ask (V) ordförande, flankeras av Marianne Högberg (S) vice ordförande och sekreterare Anna Bergqvist Livengård.
Nya presidiet i fullmäktige, Jan Ask (V) ordförande, flankeras av Marianne Högberg (S) vice ordförande och sekreterare Anna Bergqvist Livengård. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Nånstans mellan 48 och 51 miljoner. Där beräknas prislappen hamna för investeringarna på Stora Valla för att uppfylla Svenska fotbollsförbundets krav. Det orsakade lång debatt i fullmäktige.

Efter votering som slutade 12-6, då man i coronatid gör kvittning av antalet närvarande ledamöter, så beslutade fullmäktige att tilldela serviceförvaltningen investeringsmedel som täcker kostnaderna för nya belysningsmaster på Stora Valla.

Enligt preliminär offert beräknas det uppgå till 13 miljoner, men upphandlingen pågår nu så avvikelser kan bli av. Tidsbristen gjorde att man ändå gick till beslut. Ett beslut som oppositionspartierna M, SD, C och KD reserverade sig emot.

Samma voteringssiffror och reservationer blev det i beslutet om ytterligare investeringar för Stora Valla, som innebär 6,5 miljoner nästa år och drygt 25 miljoner år 2023 utöver årets investeringsbehov som ligger på 17,2 miljoner kronor.

Avsiktsförklaring

Ledamoten Gertowe Thörnros (V), som sitter med i arbetsgruppen för Stora Valla redogjorde för de investeringar man står inför, för att leva upp till kraven.

Belysningen är en del och ihop med övriga investeringar som behöver göras har man beräknat kostnaden till 48,8 miljoner kronor men också lagt in en viss procents felmarginal och därmed beräknat kostnaden till 51 miljoner.

– Vi trodde vi skulle kunna begära dispens för en del av de här grejorna, men för att vi ska kunna göra det krävs att den som äger arenan måste ta beslut att man har för avsikt att göra investeringarna, sa Thörnros som förklaring till varför fullmäktige nu var tvungna att även besluta om kommande års investeringar.

Bolagsbildning

Thörnros har räknat ut vad det kommer göra i försämrat resultat för kommunen, cirka 1,1 miljon kronor.

Tillgångar ökar eftersom värdet på Stora Valla ökar, men skulderna ökar också varför det egna kapitalet blir 3,5 miljoner sämre år 2023.

– Om man bildar kommunalt bolag kan det komma att bli lönsamt för kommunen. Då slipper kommunen drifts- och underhålls och avskrivningskostnader man har idag och dessutom kan bolaget låna pengar av Kommuninvest till lägre ränta, mot kommunal borgen, sa Thörnros och nämnde att man även kan få fler delägare i bolaget.

Mörkade objekt

Stor del av kalkylerna var mörkade då man inte vill gå ut med siffrorna specifikt för varje objekt, för att få en rättvis upphandling.

Oppositionen yrkade avslag till såväl till belysningsmaster som till avsiktsförklaring vad gäller kommande investeringar. De ansåg att den helhetsbild som de efterlyst inte blev mycket klarare av de mörkade objektkostnaderna i kalkylen.

– Under mandatperiodens första två år har vi, speciellt vi Moderater, utan hejd, fått höra hur illa det är att göra investeringar när vi har velat satsa på att bygga upp vårt samhälle när kommunens ekonomi ser ut som den gör, sa Anna Nordqvist (M) och nämnde investeringsplaner de kritiserats för, från sporthall med undervisningsbassäng till skolmiljösatsningar.

Fördubbling

Birgitta Höijer (C) undrade vad det kommer stå på sista raden i kalkylen när allt är klart och hon undrade var pengarna ska tas, här drog hon paralleller till vattenverket som blev dubbelt så dyrt.

– Jag har aldrig varit med ska ta beslut om investering i den här prisklassen och inte få ett bra underlag, det är ofattbart, sa Höijer.

Anna Nordqvist (M) betonade att inte ens ledamöterna i nämnden fått veta vad det kommer bli för summor.

Patrik Renberg (S) tyckte att man jämförde äpplen och päron, då vattenverket belastar avgiftskollektivet och inte skattekollektivet.

Örjan Samuelsson (S) tyckte priset är billigt jämfört med större arenor, där prislappen ligger på mellan 5 och 8 miljarder.

Spela i Örebro

Kim Bäckström (V) tyckte oppositionen skulle stå för sitt yrkande fullt ut och poängterade att det innebär att Degerfors IF får spela sina matcher i Örebro, på Behrns arena.

– Visst man kan vara irriterad på att Svenska fotbollsförbundet kan ställa såna krav som de gör. Jag tycker det är helt ok att man driver frågor som rör säkerhet och funktionärer och annat, men när man kommer med krav på att vi ska tredubbla antalet sittplatser under tak, då kan man fundera på om det verkligen är vettigt, sa Lars-Gunnar Hedenquist (L).

– Men här idag handlar det om att vi som arenaägare måste göra en utfästelse om att vi ska stå för de investeringar som behövs, sa Hedenquist vidare och nämnde även han, att alternativet annars är att åka och se DIF på Behrns arena.

Peter Pedersen (V) drog jämförelsen med att kostnaden 50 miljoner i Degerfors är som 500 miljoner i Örebro och 5 miljarder i Stockholm.

– Men vi har inte bestämt nånting vad gäller hyran för DIF, inte om vi ska ha bolag eller inte. Det vi ska ta beslut om idag är, exakt som Hedenquist sa, att vi är beredda som arenaägare att göra nödvändiga investeringar. Annars får inte Degerfors IF dispens och då ska allt vara klart inför starten i april, vilket inte går.

Del av Degerfors fullmäktige inför februari månads möte.
Del av Degerfors fullmäktige inför februari månads möte. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Anna NordqvistBirgitta HöijerDegerforsFullmäktigeGertowe ThörnrosInvesteringarKim BäckströmLars-Gunnar HedenquistÖrjan SamuelssonPeter PedersenPolitikStora VallaSvenska Fotbollförbundet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.