Hoppa till huvudinnehållet

Fredagstacosen är hotad – brist på köttfärs i de värmländska butikerna

Publicerad:
Brist på svensk nötfärs i länets butiker.
Brist på svensk nötfärs i länets butiker. Foto: Lisa Olaison

Det gapar tomt på färshyllorna i butikerna just nu. Orsaken är torkan sommaren 2018 som lett till brist på nötfärs och blandfärs.

– Risken finns att färsen är slut när man kommer för att handla, säger Klas Olsson på Coop Värmland.

Torkan 2018, pandemin och att vi är mycket mer måna om att köttet vi köper och lagar hemma kommer från Sverige, än när vi äter på restaurang, har lett till bristen på svenskt nötkött i butiker runt om i landet, det rapporterar LRF i sociala medier.

Och bristen märks i de värmländska butikerna.

– Framför allt när det handlar om färs, säger Anton Berglund, chef för färskvaror på Ica Maxi Välsviken.

– Det vi har störst brist på är storpacken, vi har fler av de mindre förpackningarna av svensk nötfärs och blandfärs.

Den svåra torkan sommaren 2018 påverkar köttillgången nu. Anton Berglund, chef för färskvaror på Ica Maxi Välsviken, fyller på så gott han kan.
Den svåra torkan sommaren 2018 påverkar köttillgången nu. Anton Berglund, chef för färskvaror på Ica Maxi Välsviken, fyller på så gott han kan. Foto: Lisa Olaison
Betesförmedling ska hjälpa efter torkan

För att få köttfärsen att räcka till styrs tillgången av Ica centralt, med målsättningen att få ut så många konsumentförpackningar som möjligt.

Likadant ser det ut i Coop Värmlands butiker.

– Vi har brist på svensk nötfärs och blandfärs och tillgången varierar. Från vår sida tilldelar vi butikerna färs utifrån hur mycket vi får via våra inköpare som står i kontakt med slakterierna, säger Coop Värmlands informationschef Klas Olson.

 Klas Olsson, informationschef hos Coop Värmland.
Klas Olsson, informationschef hos Coop Värmland. Foto: Håkan Strandman

Köttfärs är en av de stora basvarorna i de värmländska butikerna:

– Köttfärsen tar en allt större andel och den svenskproducerade är den mest efterfrågade, så visst blir det kännbart när det är brist på färs, säger Klas Olsson.

Anton Berglund på Ica Maxi Välsviken håller med:

– Vi säljer många hundra kilo i veckan.

Kan det bli så illa att kunderna tvingas vara utan svensk nötfärs till fredagstacosen?

– I värsta fall kan det bli så, men vi gör såklart allt vi kan för att undvika det, säger Klas Olsson.

– I 99 fall av 100 klarar vi att erbjuda svensk nötfärs till alla som vill, men vi har självklart också alternativ om just den skulle vara slut, svarar Anton Berglund på samma fråga.

Kycklingfärs, fläskfärs och irländsk köttfärs är de mest likartade alternativen.

Lammfärs och vegetarisk formbar färs är andra valmöjligheter.

Översvämningar, torka och elavbrott är de största hoten

Hur länge väntas bristen hålla i sig?

– Vi har fått indikationer på att den kan hålla i sig ända fram till sommaren, säger Klas Olsson.

Hur ser tillgången ut till andra styckdetaljer från exempelvis kor?

– Det ser bättre ut än just färsen, men vi har haft lite dåligt med till exempel grytbitar i perioder, säger Anton Berglund.

Köttfärsbristen väntas pågå under hela våren.
Köttfärsbristen väntas pågå under hela våren. Foto: Lisa Olaison

Någon risk för stor bunkring, som med toalettpapper i början av pandemin, ser vare sig Anton Berglund eller Klas Olsson någon överhängande risk för.

Blir bristen värre än idag finns dock risk för ransonering:

– Vi hoppas ju självklart slippa det, men om vi ser att fördelningen minskar är det inte uteslutet, säger Klas Olsson.

Läs mer:

Artikeltaggar

HandelKöttproduktionLantbrukLRFMat och dryck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.