Kjell-Arne Ottosson: ”De tror att de förstår, men det gör de inte”

Publicerad:
Kjell-Arne Ottosson (KD) säger sig inte se någon ljusning från den norska regeringen när det kommer till att hjälpa gränspendlarna. Foto: Lisa Olaison

Ingen ljusning i sikte för svenska gränspendlare som inte kan komma till jobbet i Norge.

Det säger riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) efter mötet med norska politikerkollegor och skickar en pik mot Norges justitieminister.

Det var i förra veckan som Kjell-Arne Ottosson och kollegorna i Nordiska rådet bjöd in norska regeringsrepresentanter, däribland justitieminister Monica Mæland, till ett möte.

Ann-Sofie och Mariann är kollegor – men en får inte åka till jobbetInreseregler förlängs – Kjell-Arne sätter press på Norge

Man ville lyfta frågan kring att många svenskar är portade från sina jobb, och därmed lämnas utan lön i många fall.

Men fredags möte gav – ingenting.

– Jag är inte nöjd, det kan man inte påstå. Hon (Monica Mæland, reds. anm.) säger att hon förstår frustrationen och det är det som är problemet. De tror att de förstår, men det gör de inte. Jag tror man måste leva och bo här och möte de som det drabbar, säger Kjell-Arne Ottosson och berättar att han får svara på många mejl och meddelande från förtvivlade

– Man får vara lite psykolog.

Förbi den här skylten är det många gränspendlare som inte kommer just nu.
Förbi den här skylten är det många gränspendlare som inte kommer just nu. Foto: Helena Karlsson

Ingen inkomst

NWT har i flera artiklar berättat om problematiken, som för många består i att man står utan inkomst. Vilket kan göra det svårt att betala räkningar bland annat.

– Nu har det gått tre veckor utan lön för många, och jag upplever det som att det inte var några tecken på lösning på stängningarna. Bara att de ska vara så kort tid som möjligt.

Under fredagen gick Norges biträdande hälsodirektör Espen Nakstad ut och sa att mars och april kan bli de besvärligaste månaderna under pandemin. Det pekar på att gränsen kan komma att vara stäng för inresor ett bra tag till. Men för arbetspendlarnas skull hoppas Kjell-Arne Ottosson att man kan hitta en lösning.

– Det enklaste vore att öppna för dem, då har man löst problemet.

Svenska pendlare testas, eller testades, regelbundet, men det gör inte norska kollegor som pendlar från en annan kommun.

– Det visar på en märklig hantering. Socialministern försöker hitta lösningar, men har inte hittat någon på tre veckor.

”Lyssnade på sura svenskar”

I ett Facebook-inlägg beskriver Ottosson sin upplevelse av mötet på följande sätt:

”Ministern (Monica Mæland, reds. anm.) satt och lyssnade på sura svenskar så att hon kan pricka av det. Nu sitter hon och dricker förmiddagskaffe och tänker på annat...”

Den norska justitieministern Monica Mæland får sig en känga av Kjell-Arne Ottosson efter fredagsens möte.
Den norska justitieministern Monica Mæland får sig en känga av Kjell-Arne Ottosson efter fredagsens möte. Foto: Berit Roald/TT

Det är en rejäl pik mot ministern.

– Ja, men jag står för det. Jag hoppas att andra som var med på mötet tog till sig av det vi sa, men som sagt, det var min upplevelse och jag hoppas den är fel.

Förutom mötet med Norge pratade Nordiska rådet även med den svenska statsministerns statssekreterare.

– Nordenminister Anna Hallberg (S) gör det så bra hon kan, men Nordenminister slår inte så högt, frågan måste högre upp. Statssekreteraren berättade att det jobbas på frågan i olika departement, men det måste också synas utåt. Så det gjuter mod hos de drabbade.

– Problemet är Norges och det är de som har lockoutat dem, men är det så att de inte tar förnuftet till fånga så måste svenska staten gå in, säger Kjell-Arne Ottosson.

Artikeltaggar

Anna HallbergArbetspendlingKjell-Arne OttossonNordiska rådetNorgeNyheterPolitikSverigeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare