Jonson (M): “I Arvika är nog problemet störst i landet”

Publicerad:
Pål Jonson (M) har återkommande motionerat om störningar från fordon i stadskärnor.

Skatten på bärkassar, stöldligor, drivmedelsskatten och störningar från fordon i stadskärnor är några av de frågor som Pål Jonson (M) valt att ta upp i sina motioner.

– Jag försöker hålla en röd tråd och ta upp frågor som berör Värmland, säger han.

Pål Jonson (M) skriver en hel del enskilda motioner, men än har ingen gått igenom.

– Sannolikheten för att få igenom enskilda motioner är ytterst små. Det är ett verktyg bland flera andra som vi ledamöter har för att mobilisera stöd, skapa opinion och nätverk och markera och belysa frågor som vi tycker är viktiga. Därför lägger vi ju ofta om motioner. De fungerar mer som markörer än som färdigarbetade lagstiftningsförslag. Kommitté- och partimotioner går oftare igenom.

Spårbarhet

Han brukar använda motionsunderlaget i interpellationsdebatter och för att skriva artiklar.

– Så det finns en spårbarhet i arbetet som bedrivs. Och jag försöker hålla en röd tråd i mina enskilda motioner och ta upp frågor som berör Värmland, den regionala utvecklingen och samhällets motståndskraft mot kriser och katastrofer. Det är ett kärnuppdrag. Det kan handla om förutsättningar för innovationer, pendling, skogsnäring, äganderätt och att stärka de regionala klustren som vi har i länet. Skogen och den framväxande bioekonomin är Värmlands största utvecklingsmöjlighet.

Dansband, porr och skrotbilar – när politikerna får välja

“Riva gränshinder”

Infrastruktur- och reserelaterade frågor återkommer ofta.

– Som flödet mellan Stockholm och Oslo, och Värmlands centrala roll mittemellan. Vikten av att riva gränshinder och få ner trösklarna mellan Sverige och Norge. Jag har återkommande lyft frågan om åtgärder mot stöldligor och utförsel av stöldgods. Tullverket har fortfarande inte befogenheter att hindra utförsel. Och jag vill se en sänkning av drivmedelsskatten. Värmland är ett län som är beroende av bilen och då måste det vara rimliga drivmedelsskatter, säger Pål Jonson.

Du har även återkommande motionerat om störningar från fordon i stadskärnor. Hur går det med den frågan?

– Det har vi jobbat för att lyfta. Huvuddelen av kommunerna i Värmland har pekat på att de har problem med detta och det saknas bra lagstiftning för att utfärda en ordningsbot på plats. Det här är ett systematiskt problem och i Arvika är kanske problemet störst i hela landet. Det är bra att Mikael Damberg kom till länet i höstas så de ser omfattningen av problemet. Jag förväntar mig att regeringen kommer agera så vi får fram en fungerande lagstiftning.

“Enfaldig och destruktiv”

Han har även motionerat om skatten på bärkassar.

– Den är mycket enfaldig och destruktiv. Den berör den regionala utvecklingen i Arvika med tanke på Lundins i Arvika som fått avskeda över 20 personer på grund av den här skatten. Den är kontraproduktiv och medför inte några uppenbara miljövinster, säger Pål Jonson.

Vilka av dina motioner är du mest nöjd med från det senaste året?

– Jag tycker det är viktigt att titta på myndigheters regionala utvecklingsansvar. Det vinner väl inga röster, men det handlar bland annat om Karlstads universitet och andra statliga myndigheters möjligheter att främja utvecklingen i länet. Den statliga närvaron och de kvalificerade jobben är viktiga för Värmland. Tågsträckan Stockholm - Oslo 0255 är en avgörande fråga och kan bli Värmlands Öresundsbro. Och behovet av en gemensam förvaltning av vargstammen i Sverige och Norge.

Vilka frågor har varit viktigast för värmlänningarna under 2020?

– Det är klart att det varit ett helt unikt år. Vår beredskap och sjukvård och det allmänna hälsotillståndet i länet är det enskilt viktigaste. Det här är den största krisen sen 1945 för hela västvärlden. Jag är full av beundran över alla de fina insatser som gjorts av sjukvården och samhället i övrigt. Det handlar om liv och hälsa och vi ska ta oss igenom krisen och stötta upp de företag som har en tuff situation nu, inte minst gränshandeln som är hårt ekonomiskt drabbade.

Har du eller partiet skickat in några motioner som berör de frågorna?

– Ja, absolut. Vi har en coronamotion där vi bland annat ser över krisberedskapen för det civila samhället. Det är kopplat till samhällets långsiktiga motståndskraft. En krislagstiftning har diskuterats i försvarsutskottet och nu har man sett över pandemilagen. Jag har också lagt en motion för att belysa det växande problemet med mäns våld mot kvinnor under pandemin.

Vad kan vi vänta oss för motioner från dig framöver?

– Jag kommer fortsätta ta upp frågor som har bäring i länet, om regional utveckling och saker som skogsnäring, stöldligor och infrastruktur, och försöker vara försiktig med tvära kast. Jag uppskattar inspel från värmlänningar. Polisen i Kristinehamn tog exempelvis upp problemet med rattonykterhet, då lade jag en motion om det. Men att säga att man löst något genom att enbart lägga en motion i en fråga vore direkt missledande. Det krävs ett väsentligt mer långsiktigt och systematiskt arbete än så för att angripa de samhällsproblem som vi står inför.

Pål Jonson (M)

Pål Jonson (M): Ordförande i försvarsutskottet.

Enskilda motioner 2020/21: 17 (skrivit under 38 totalt)

Urval av enskilda motioner 2018-2020:

Hindra bränder på järnvägsbanvallar (20/21)

Bättre mobiltäckning på landsbygden (20/21)

Konkurrensvillkoren för svenska mikrobryggerier (20/21)

Jämställda regler för ambulanssjukvård (20/21)

Åtgärder mot granbarkborren (20/21)

Strategi för minskad användning av antibiotika inom EU (20/21)

Mäns våld mot kvinnor i spåren av corona (20/21)

Nordiskt nätverkscentrum på Musikhögskolan Ingesund (19/20)

Åtgärder mot personer som angriper och terroriserar lantbrukare (19/20)

Avskrivning av värdet på nya hus på landsbygden (19/20)

Bankers närvaro i landsbygdskommuner (18/19)

Inrätta en ny viltmyndighet (18/19)

Stärkt konkurrenskraft för det svenska jordbruket genom minskad regelbörda (18/19)

Artikeltaggar

ArvikaDrivmedelFordonInfrastrukturKrisberedskapMotionsåret 2020/21NorgePål JonsonPendlingPolitikRattfylleriRiksdagenRiksdagsledamotSkatterSkogsnäringStölderTullenUtrikespolitikVargarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare