Hoppa till huvudinnehållet

Ygeman försöker leka kraftkarl

Publicerad:
Energiminister Anders Ygeman (S) i samband med presentationen av energisatsningen i Stockholm den 25 oktober 2019.
Energiminister Anders Ygeman (S) i samband med presentationen av energisatsningen i Stockholm den 25 oktober 2019. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Energiminister Anders Ygeman (S) tillhör den skaran som ihärdigt förnekar att vi har en elbrist, trots att det är uppenbart och blivit särskilt tydligt nu under februari månads köldknäpp. Att avveckla kärnkraften, nu senast genom stängandet av reaktorn Ringhals 1 vid årsskiftet, är inget problem försöker han tuta i svenska folket.

Uppenbarligen häver han ur sig detta mot bättre vetande, liksom sannolikt flertalet socialdemokrater. Det är klart det blir problem när man stänger ned fungerande och stabila kraftkällor i södra Sverige samtidigt som överföringskapaciteten av el från norra Sverige lämnar en hel del att önska. Väderberoende vindkraft har vi ju ingen nytta av när det är kallt och vindstilla.

Nu framkommer det att Ygeman varit synnerligen kreativ för att lösa problemen gällande huvudstadsregionens elförsörjning. Så mycket att det kan röra sig om lagbrott och ministerstyre. Dagens Nyheter har nämligen avslöjat (19/2 2021) att ministern skall ha fått Svenska Kraftnät att i hemlighet ta en miljard kronor ur de nationella elberedskapspengarna för att hjälpa till att betala för upprustningen av ett gammalt uttjänt oljekraftverk.

Det hela är ytterst graverande uppgifter, som skall ha lett till stora interna protester hos Svenska kraftnät, vilket nyhetssajten Fplus rapporterade om i höstas. Själv frontade Ygeman satsningen på kraftverket på Värtan i Stockholm i oktober 2019, men då lät det som att det var de privata bolagen Stockholm Exergi och sedan Ellevio som skulle stå för notan på omkring 2 miljarder, inte att Svenska kraftnät skulle skjuta till hälften.

Till råga på allt så har det också visat sig att de faktiska kostnaderna kanske bara är en fjärdedel (250-450 miljoner) av det som beslutats. Så bortåt 750 miljoner av våra nationella beredskapsmedel kan gå ned i fickorna på ett privat energibolag för allmän upprustning. Så går det när man mörkar och inte i förväg reder ut vad saker och ting kostar. Under en tolvårsperiod kommer också en tredjedel av de nationella elberedskapspengarna att vara uppbundna av dessa åtgärder i Stockholm istället för att gå till andra elberedskapsprojekt runt om i landet.

Både Ygeman och Svenska kraftnät förnekar förstås detta. Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered menar att det Ygeman säger inte stämmer och kallar energiministern till utfrågning i riksdagens näringsutskott. Sverigedemokraterna anmälde Ygeman till konstitutionsutskottet redan i oktober, och det kan bli aktuellt även för Moderaterna. Den här härvan måste benas ut grundligt och ordentligt.

Samtidigt visar det på att Anders Ygeman faktiskt är orolig över den elbrist som blivit följden av den egna regeringspolitiken, och försöker lösa situationer allteftersom de uppkommer. Men det är ju knappast hållbart i längden med kreativa brandkårsutryckningar som kanske också bryter mot lagen.

Artikeltaggar

Anders YgemanBeredskapDagens NyheterElEllevioFplusKärnkraftKrisberedskapKULars HjälmeredLedareModeraternaNäringsutskottetRegeringenRiksdagenRinghalsSocialdemokraternaStockholmSvenska kraftnätSverigedemokraternaVindkraft