Hoppa till huvudinnehållet

1 miljon kronor extra till kommunens vård- och trygghetsboenden

Publicerad:
Guldkantspengen mer än dubbleras i år till kommunens vård- och trygghetsboenden.
Guldkantspengen mer än dubbleras i år till kommunens vård- och trygghetsboenden. Foto: Jens Fritzson/ Emely Wallo Bergare/ Privat

Kommunens vård- och trygghetsboenden får en miljon kronor öronmärkta till fikabröd och kulturevenemang. Ett uppskattat tillskott då pandemiåret har gjort det tuffare att arrangera evenemang.

”Guldkantspengen”, som den kallas är inget nytt. Vård- och trygghetsboenden brukar få ett extra tillskott i kassan för att sätta lite guldkant på tillvaron, så som fikabröd eller finare middagar.

Men nu så får de extra, extra tillskott i kassan. Redan förra året höjdes guldkantspengen till 450 000 på grund av pandemin. Tanken vara att samtidigt som de boende får fikabröd så gynnas samtidigt lokala bagerier och restauranger.

En miljon kronor

I år blir guldkantspengen en miljon kronor. Men den här gången är inte pengarna endast öronmärkta till fikabröd utan också för att hitta andra sätt att arrangera de kulturevenemang som ställts in på grund av restriktionerna till följd av pandemin.

– I vanliga fall så brukar vi ha allt ifrån trubadurer till gympapass. Det här initiativet ska berika och skapa större möjligheter till att ge det här utbudet, säger Maria Hasslid, enhetschef på Resurscentrum på Karlstads kommun.

Även om pandemin slog till för ett år sedan så har det gått att arrangera konserter och annat för boende på vård- och trygghetsboenden genom att vara utomhus.

– Under våren och sommaren kunde vi erbjuda mycket utomhus. Men när pandemin tog fart igen och det blev kallt så vi fått paketera om till digitalt.

Digital utmaning

Det digitala har inneburit utmaningar och det extra tillskottet underlättar.

– För oss skapar det fler och nya möjligheter. Om vi kommer tillbaka till något nytt normalt så hoppas jag ändå på att vi kan återuppta det som varit men alla de upplevelser vi nu skapat digitalt kan bredda vårt utbud och gör att vi kan nå ännu fler, det finns de som kanske alltid har valt bort de fysiska mötena.

– Vi når nya människor med våra nya sätt som vi kanske inte mötte innan. Sen om vi kan möta de vi mötte innan och de som vi mött nu så blir det ännu fler.

Artikeltaggar

EvenemangKarlstads kommunKarlstads kommunNyheterPolitikTrygghetsboendeVård- och omsorgsnämndenVårdboende

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.