Lars Hjalmar gör sig redo för sista bokrean

Publicerad:
Lars Ingemarsson tror att årets bokrea blir hans sista. Han och hans fru har drivit bokhandeln vid Stora torget i tjugo år och han tror att de kommer att stänga under 2021. Foto: Jonas Klint

Lars Hjalmars bokhandel har 143-åriga rötter i Karlstad, men nu gör sig ägaren Lars Hjalmar Ingemarsson redo att sätta punkt.

Han tror att bokrean som inleds på tisdag blir hans sista och den som vill får gärna lägga ett bud på hela affären.

– Kanske kommer det någon och köper ut oss?

Det rumsteras om i hyllorna inne i den klassiska bokhandeln vid Stora torget. På tisdag är det bokreastart, så nu ska reaböckerna ram och reaskyltarna upp.

Vakter och förhandsbokning ska rädda bokfesten

Lars Hjalmar Ingemarsson, som driver bokhandeln ihop med sin fru, tror dock inte på någon anstormning vid porten på tisdag morgon.

”Inte som förut”

– Vi kommer att köra rea, men den blir inte lika stor som förut. Vi kör igång på tisdag klockan 9 och sedan får man portionera in dem. Vi får ta in 20 i taget och nu ser det inte ut att vara något stort problem. Det är ju så lite folk på stan, så jag tror inte ens på tisdag morgon att det är så stort problem - och i så fall får vi väl låsa en liten stund, säger han.

Irma Kovacevic på Lars Hjalmars bokhandel förbereder inför bokrean.
Irma Kovacevic på Lars Hjalmars bokhandel förbereder inför bokrean. Foto: Lena Richardson

Mindre folk i stan

Coronapandemin har gett handeln nya utmaningar, både i säkerhetstänkande och i minskad omsättning.

– Bokrean har sjunkit med omsättningen i stan också. Hela stans omsättning har sjunkit. Det är mindre folk och då blir det mindre omsättning också, det är inte bara på böcker utan det är allting, säger han.

Han är bekymrad för utvecklingen i centrum och var så redan innan pandemins intåg.

Han och hans fru har drivit bokhandeln i 20 år och han ser runt sig hur butiker i city stänger, medan handelsområdena utanför centrum växer.

Kritiskt perspektiv

– Dels är det näthandeln, men den har vi lärt oss leva med, sedan har vi kommunens ovilja att göra handelsplats av centrum.

Han tycker att kommunen borde göra mer för centrumhandeln, exempelvis när det gäller tillgång på parkeringsplatser.

Lars Hjalmars bokhandel har långa anor i Karlstads centrum, men centrumutvecklingen talar inte till dess fördel, tycker ägaren.
Lars Hjalmars bokhandel har långa anor i Karlstads centrum, men centrumutvecklingen talar inte till dess fördel, tycker ägaren. Foto: Lena Richardson

Ser ingen framtid

Redan för tre år sedan var bokhandeln i fara, sedan hyresvärden aviserat en stor hyreshöjning. Det hotet avvärjdes, men när det nuvarande hyreskontraktet löper ut, gör sig Lars och hans fru redo att sätta punkt.

– Det finns ingen framtid för den här bokhandeln. Vi kommer förmodligen att lägga igen under året här, säger han.

Så årets bokrea blir din sista?

– Ja, det blir det förmodligen.

Köp en bok - eller hela affären

Han befarar att det också blir butikens sista - om det nu inte kommer någon bokälskande eldsjäl och vill lägga ett bud, förstås.

– Det kan ju komma någon att köpa ut oss, men det är väl inte så troligt, eftersom det inte är någon lönsam historia idag. Jag tycker det är roligt att hålla på, men det fordrar ju att det går någotsånär hyggligt. Och hustrun fyller 80 i höst och jag fyller 78, så det är ingen förtida pensionering precis.

Coronan ska inte få döda bokfesten

Artikeltaggar

BokreaCentrumFöretagandeKarlstadLitteraturNäringslivNyheterStora torget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare