Hoppa till huvudinnehållet

En fascinerande och säregen spelvärld

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Olija är ett säreget, vemodigt och intressant litet spel, där du ikläder dig rollen som den skeppsbrutne Faraday. Han finner sig i ett mystiskt land och måste rädda sin besättning, samt försöka hitta ett sätt att komma hem.

Spelrecension: The Medium - En imponerande besvikelse

Estetiken, narrativet och tonen påminner en hel del om den gamla 90-talsklassikern Another World, där en forskare råkar ut för en olycka och transporteras till en annan dimension. Samma sorts inskjutna närbilder, en liknande färgpalett och en gåtfull historia som inte säger rakt ut vad som försiggår. Alla karaktärer talar något sorts påhittat språk, men till skillnad från i Another World så finns det gott om text som ändå förklarar vissa saker – om än ofta på kryptiska sätt.

Spelmässigt är Olija dock mer modernt, med kontroller som inte alls är lika stela som i den gamla inspirationskällan. Tempot är makligt, så att du ska hinna insupa de skitigt stämningsfulla miljöerna. Det är ett actionäventyr, dock, så utöver att hoppa runt på plattformar och lösa pussel så kan du även försvara dig själv. Tidigt i spelet hittar du ett magiskt spjut som kan användas både för anfall och för att ta dig runt på nivåerna. Striderna ser dock fräsigare ut än vad de faktiskt är – och de blir snabbt ganska enformiga och mer utdragna än de behöver vara. Även om Olija inte är så minnesvärt rent spelmässigt, så är det ändå väl värt att testa för den fascinerande världen.

Artikeltaggar

RecensionSpel