Hoppa till huvudinnehållet

Coronautbrott på Gruvöns bruk: ”Vi gör vad vi kan”

Publicerad:
13 personer har angett Gruvöns bruk som trolig smittoplats för covid-19 sedan den 9 februari.
13 personer har angett Gruvöns bruk som trolig smittoplats för covid-19 sedan den 9 februari. Foto: Frida Flodkvist

13 anställda på Gruvöns bruk har bekräftats smittade av covid-19 sedan den 9 februari.

Nu hoppas man att utbrottet ska vara på väg att klinga av.

– Sedan den 9 februari har Smittskydd Värmland noterat 13 covid-19-fall där individerna angett Gruvöns bruk som trolig smittoplats. Flera av de här fallen är noterade den 13 och 14 februari, säger Louise Bjarke, som är presschef för Billerud Korsnäs.

De flesta fallen finns på två ställen på bruket, men det förekommer även fall i övrigt.

Såvitt hon vet är ingen av de smittade svårt sjuk.

Hon säger att man varit noga med åtgärder för att förhindra smitta på Gruvön.

– Vi har smittspårning där vi noterar vilka individer respektive smittad person har varit i kontakt med. Vi har jättenoggranna åtgärder där vi inte kan hålla avstånd, vi har skiftavlösen på ett bra sätt, till exempel. Vi försöker köra digitala lösningar så långt det bara går. Vi har tydlig rutin för munskydd och visir när avstånd inte kan hållas. Så att vi gör vad vi kan.

Fler åtgärder

Efter utbrottet har man lagt till fler åtgärder.

– Vi har haft kontakt med smittskyddet och de har tipsat oss om att vara extra noggrann med ytor som många tar på, som kaffeautomater, tangentbord och mikrovågsugnar. Att man hela tiden spritar dem och att man spritar händerna före och efter. Det försöker vi bli ännu bättre på.

Håller utbrottet håller på att klinga av nu?

– Vi hoppas att det håller på att klinga av, men det finns en samhällsspridning också så vi kan inte vara säkra, säger Louise Bjarke.

Artikeltaggar

ArbeteBillerud GruvönCoronavirusetGrumsLouise BjarkeSmittskydd VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.