Hoppa till huvudinnehållet

Ordning utan censur på internet

Publicerad:
Genom att stifta EU-gemensamma lagar kan vi undvika att alla EU-länder inrättar egna lagar och därmed bygger murar på internet, som försvårar för både användare och företag, skriver Arba Kokalari.
Genom att stifta EU-gemensamma lagar kan vi undvika att alla EU-länder inrättar egna lagar och därmed bygger murar på internet, som försvårar för både användare och företag, skriver Arba Kokalari. Foto: Fredrik Persson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Samtidigt kommer jag att kämpa för att de röster som nu skriker efter ökad internetcensur inte ska få sätta agendan. Yttrandefriheten finns till just för att försvara de åsikter som är stötande och obekväma, skriver Arba Kokalari.

I dag har endast ett fåtal företag väldigt stor makt över yttrandefriheten på internet. Efter stormningen av USA:s kongress har debatten om nätplattformars ansvar blossat. Här hemma står EU inför att anta en ny lagstiftning för digitala plattformar. Den nya lagen måste tydliggöra i vilka situationer plattformarna ska ta bort innehåll och blockera användare på sociala medier.

Stormningen av USA:s kongress har med rätta väckt avsky och starka reaktioner. Ett historiskt angrepp på demokratin, ivrigt påhejat av president Trump under hans sista tid vid makten. I efterspelet till händelserna har ljuset riktats mot ansvaret hos sociala medier. Bland annat Twitter och Facebook blockerade president Trumps konton.

Vänsterdebattörer, inklusive digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), har varit snabba med att lägga ansvaret för upploppen på de stora sociala plattformarna och många menar att man snabbare borde ha tagit bort desinformation om valresultatet och blockerat konton som bidragit till uppviglingen.

Så skriver du en debattartikel

Sociala medier har utan tvekan möjliggjort spridningen av konspirationsteorier och uppmaningar till våld. Men den som tror att rensning av lögner och extrema åsikter på sociala medier är det bästa sättet att bemöta hotet mot demokratin gör en för enkel analys. Vi kan inte låta detta tankesätt bli vägledande för EU:s nya lagstiftning.

Genom att stifta EU-gemensamma lagar kan vi undvika att alla EU-länder inrättar egna lagar och därmed bygger murar på internet, som försvårar för både användare och företag. Som ansvarig förhandlare för den största partigruppen, EPP, och enda svensk vid förhandlingsbordet kommer jag att arbeta för att möjliggöra effektivt och snabbt borttagande av olagligt innehåll.

Principen att det som är olagligt offline även ska vara det online måste styra de systemviktiga plattformarnas agerande. I dag är lagstiftningen otydlig för hur företagen ska hantera olagligt innehåll som laddas upp på deras plattformar. Den grundläggande tanken bakom förslaget till EU:s nya plattformslagstiftning, Digital Services Act, är att tydliggöra vilka spelregler som ska gälla på nätet och hos de digitala plattformarna.

Samtidigt kommer jag att kämpa för att de röster som nu skriker efter ökad internetcensur inte ska få sätta agendan. Yttrandefriheten finns till just för att försvara de åsikter som är stötande och obekväma. I en demokrati måste vi försvara rätten för dessa åsikter att uttryckas, även om vi inte håller med.

Plattformarna har närmast blivit ett vilda västern där ledare som Mark Zuckerberg kan agera som sheriffer. Kommande EU-lag måste skapa mer ordning, och vara hårdare mot kriminalitet, men även skydda yttrandefrihet och rättssäkerhet. Ökad censur av lagligt innehåll kommer aldrig vara vägen till ett mer demokratiskt samhälle.

Arba Kokalari (M)

Europaparlamentariker

Artikeltaggar

Anders YgemanArba KokalariDebattDonald TrumpEPPEUEuropaparlamentetFacebookInternetMark ZuckerbergTwitterUSAYttrandefrihet