Hoppa till huvudinnehållet

Ingen byggstart i år för nya Orrholmsskolan

Publicerad:
Orrholmsskolan ska byggas ut kraftigt och även få en ny sporthall. Men det blir byggstart först 2022.
Orrholmsskolan ska byggas ut kraftigt och även få en ny sporthall. Men det blir byggstart först 2022. Foto: Christer Wik

Byggandet av den nya Orrholmsskolan är Karlstads kommuns största grundskolesatsning. Totalt satsar man 311 miljoner kronor och det fanns tankar på att bygget skulle kunna starta i år.

– Men det finns inte plats just nu på Skogsbackeskolan på Rud.

Det berättar Pernilla Kortzon, enhetschef för fastighetsprojekt på teknik- och fastighetsförvaltningen.

I december antog stadsbyggnadsnämnden den nya detaljplanen för utbyggnaden av Orrholmsskolan. Det är en mycket stor satsning som Karlstads kommun kommer att göra där.

Dagens skola som stod klar 1968 där dryga 160 elever just nu går ska byggas ut till en helt ny verksamhet med plats för hela 640 elever.

Den nya Orrholmsskolan som precis som i dag blir en f-6-skola ska ta emot elever från Orrholmen, Tullholmen och Viken. Men det blir ingen byggstart för skolan som kommunen hade viss förhoppning om.

Huvudspåret var 2022

– Nej, det fanns lite idéer om det, även om huvudspåret var att börja bygga 2022. Från början fanns det platser för eleverna på Orrholmsskolan på Skogsbackeskolan på Rud under byggtiden.

– Det gör det dock inte längre eftersom behovet av platser från andra skolor i stan som byggs om har ökat. Dessutom är inte elevtrycket lika stort på Orrholmsskolan just nu som vi trodde och därför inleds bygget först nästa höst. Upphandlingen startar i höst, säger Pernilla Kortzon.

Det här en väldigt ungefärlig översiktsskiss om hur nya Orrholmsskolan och den nya idrottshallen vid Orrholmens IP kommer att se ut. De nya byggnaderna är vita.
Det här en väldigt ungefärlig översiktsskiss om hur nya Orrholmsskolan och den nya idrottshallen vid Orrholmens IP kommer att se ut. De nya byggnaderna är vita. Foto: Skiss: Karlstads kommun

Det är ett jätteprojekt som först startar med att hela dagens skola rivs förutom skyddsrummet.

– Anledningen till att inget annat behålls är att skolan saknar väldigt många grupprum och arbetsrum något som det behövs många av i dag.

Tre våningar

Den nya skolan inklusive tillagningskök kommer delvis att byggas i tre våningsplan och arean beräknas bli omkring 3 500 kvadratmeter.

– Byggtiden blir två år och lagom till höstterminen 2024 kommer den nya Orrholmsskolan stå klar. Orsaken till att kostnaden blir så hög som 311 miljoner kronor är flera.

– Det handlar om en väldigt stor nybyggnad inklusive en helt ny skolgård och dessutom kommer vi att uppföra en ny fristående idrottshall med fullmått och läktare med plats för 100-150 personer vid Orrholmens IP, säger Pernilla Kortzon.

”Helt nödvändigt”

Rektorn Rune Jakobsson är förstås mycket positiv till satsningen och även till att skolan växer kraftigt.

– Det är helt nödvändigt med tanke på de hundratals nya bostäder som byggs på Tullholmen.

– Skolan blir treparallellig och att byggstarten sker 2022 är inget som påverkar oss. Det är det vi har planerat för, säger han.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstads kommunOrrholmenOrrholmsskolanPernilla KortzonSkola och utbildningTullholmenViken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.