Ottosson (KD) lyfter Postnord-frågan till Ygeman (S)

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Den värmländske riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD), till höger, lyfter nu frågan om Postnords varannandags-utdelning till digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).
Foto: Riksdagen och TT
Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot från Östervallskog i Årjängs kommun, är skarpt kritisk mot Postnords beslut om varannandags-utdelning.
Han lyfter nu frågan till digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

– Landsbygden är sedan länge hårt prövad då samhällsservicen tenderar att centraliseras och därmed flytta allt längre bort. Nu är det Postnord som är på väg att avveckla sin del av samhällskontraktet, skriver Ottosson.

Han menar att posten är en väsentlig del av landets struktur och fyller en oerhört viktig roll för alla boende på landsbygden.

– Man ska nu gå över till utdelning varannan dag i stora delar av landet. Vi som bor ute på landsbygden får dagstidningarna distribuerade med lantbrevbäraren. Att få sina dagstidningar varannan dag är oacceptabelt. Om man då avslutar prenumerationen på grund av detta blir alla parter förlorare, menar Ottosson.

Dåligt bredband på landet

När problemet för dagstidningar associerade med varannandagsutdelningen har lyfts som fråga i riksdagen, har digitaliseringsminister Anders Ygeman hänvisat till alternativa sätt att distribuera tidningar på, fortsätter han.

– Att dela ut tidningar i regi utanför det stöd som Postnord uppbär för att nå landsbygden med distribution, är en kostnad som dagstidningar kan ha svårt att klara. Tillgång till dagstidningar på nätet, är inte en självklarhet i delar av landet där bredband och mobiltäckning inte är stark, skriver Kjell-Arne Ottosson.

Med anledning av detta frågar han nu statsrådet Anders Ygeman vilka åtgärder han är beredd att vidta för att tidningsutdelningen på landsbygden inte ska drabbas av den försämrade postutdelningen.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.