Hoppa till huvudinnehållet

Mellominnen med Mathias Holmgren: "Från superfavoriter till totalt fiasko"

Publicerad:
På egna ben, Mathias Holmgren som soloartist i "Melodifestivalen" 2005. Foto: Ola Torkelsson

När pojkdrömmen äntligen gick i uppfyllelse för Mathias Holmgren inför ett fullsatt Globen möttes han av skandalrubriker om plagiat och stöld.

Andra gången i "Melodifestivalen" blev lyckligtvis en revansch.

Mathias Holmgren slog igenom på bred front i talangsåpan "Fame Factory" 2002. Han toppade "Svensktoppen" och tog över mikrofonen i dansbandet Barbados efter Magnus Carlsson. När gruppen ställde upp i Melodifestivalen med bidraget "Bye Bye" var det en pojkdröm som besannades.

– När jag började intressera mig för musik var "Melodifestivalen" det enda som fanns. Innan MTV, innan internet, berättar Mathias Holmgren.

Han är född i Arvika och uppvuxen i Koppom. Han har starka minnen från "Melodifestivalen" 1983, årets då Kerstin Andeby, som var först ut i serien om värmlänningar i "Melodifestivalen", tävlade med gruppen Ritz.

– Jag minns deras låt "Marionette"! Det var första året jag tittade, jag var 12 år. Det som verkligen fångade mig var såklart Carola och "Främling". Jag blev hooked! Från '83 kollade jag på mellon och Eurovision som en galning, kunde alla låtar. Det var mitt största intresse.

Mellominnen: "En gigantisk upplevelse"
2003 tävlar Mathias Holmgren med Barbados. Han lämnade bandet under kaotiska former.
2003 tävlar Mathias Holmgren med Barbados. Han lämnade bandet under kaotiska former. Foto: JACK MIKRUT

"Plagiathistorien sabbade allt"

Mathias Holmgren beskriver hur allt gick väldigt fort – från medverkan i talangsåpan som gjorde honom till ett känt ansikte för väldigt många, till att pojkdrömmen blev verklighet tillsammans med Barbados.

– För mig var det självklart att jag en gång skulle stå på scenen i "Melodifestivalen". Jag hade kämpat i många år för att komma med. Att vi skulle gå vidare till final kändes ofantligt stort, men samtidigt helt enligt planerna i mitt huvud. Jag minns att jag tänkte: "Shit, nu är jag äntligen här!", när jag gick ut på scenen.

Men vägen till en final i ett fullsatt Globen kom att bli en känslomässig bergochdalbana. Bidraget "Bye Bye", som skrevs av bland andra Bobby Ljunggren, anklagades för att vara ett plagiat av brittiska Sweets låt "Little Willy"

– Vi var förhandsfavoriter i vår deltävling i Luleå. Jag var kaxig minns jag! Men så kom den där plagiathistorien som sabbade allt. Det är svårt att skriva en låt som inte på något sätt påminner om en annan. Vår låt hade gått igenom en jury och vi hade repat i en vecka utan att någon sa något.

Efter vinsten i deltävlingen skrev kvällspressen feta rubriker om hur tv-tittarna rasade mot Barbados låt.

– Sedan var vi på löpsedlarna varje dag ända fram till finalen. Rubrikerna var riktigt elaka. Det var en helvetesvecka. Vi skulle bli diskade, det var först bara någon dag innan finalen vi fick grön ljus att vara med.

Allt snack om plagiat la sordin på upplevelsen.

– Jag visste att vi inte skulle ha en chans. Visst, det var väldigt starka låtar med, bland annat "Crazy in Love" med Jill Johnson, men med tanke på allt negativt som skrivits om låten kändes det kört på förhand. Vi fick ynka sju röster och hamnade sist i Globen. Det var verkligen inte roligt. På bara någon vecka gick vi från att vara superfavoriter till totalt fiasko. Hemskt.

Låten "Bye Bye" anklagas för att vara ett plagiat. Här några rubriker ur Mathias Holmgrens klippbok. Han beskriver tiden fram till finalen i Globen som "en helvetesvecka".
Låten "Bye Bye" anklagas för att vara ett plagiat. Här några rubriker ur Mathias Holmgrens klippbok. Han beskriver tiden fram till finalen i Globen som "en helvetesvecka".

Högsta betyg för smokingen

Med tiden kom Mathias Holmgren att vända de negativa tankarna till något positivt, han hade ju – trots allt – tagit sig till final.

– Upplevelsen av stå på scenen i en direktsänd final i Globen kan ingen ta ifrån mig, oavsett hur det gick. Den bär jag med mig hela livet.

För att försöka lätta upp stämningen bar en av Barbados medlemmar en t-shirt med Sweet under finaluppträdandet, Mathias bar en smoking designad av J. Lindeberg.

– Den svarta nätbrynjan jag hade under kanske jag inte skulle ha på mig i dag, haha. Men smokingen fick jag högsta betyg för! Den turkosa kavajen jag har på mig när jag är med i mello två år senare har dock inte åldrats lika bra.

2005 ställer Mathias Holmgren upp som soloartist med låten "Långt bortom tid och rum", skriven av Thomas G:son.

– I dag jobbar jag som personal shopper, jag har alltid haft ett väldigt stort klädintresse. Vi höll på i flera månader att rita den där outfiten. Tanken var att kavajen skulle vara i sammet och mörkblå.

Tyget fick specialbeställas från England.

– Det tog en evighet att få hem det! Och det blev helt fel – för ljust och alldeles för glansigt. Men jag fick det samma kväll som genrepet var, så vi hann inte byta. Men än idag kommer schlagerfantaster fram och pratar om den där turkosa kavajen, undrar om jag fortfarande har den kvar. Så den gjorde ett avtryck. Vilket ju var grejen, jag ville sticka ut på samma sätt som Carola gjorde '83 med sin kycklingdräkt.

Deltävling 4 i Tipshallen i Växjö 2005. Mathias Holmgren gick vidare till andra chansen med bidraget ”Långt bortom tid och rum”.
Deltävling 4 i Tipshallen i Växjö 2005. Mathias Holmgren gick vidare till andra chansen med bidraget ”Långt bortom tid och rum”. Foto: Patrik Jonsson / TT

"Alla utom Winnerbäck och Robyn"

Mathias Holmgren lämnade Barbados under stökiga former. Pengabråk, lögner och ovänskap laddade honom med revanschlust.

– Det var en enorm grej för mig att släppa soloskiva och ställa upp i schlagern. Jag gick igenom hur många tänkbara låtar som helst. Jag låg på Bert Karlssons skivbolag och han droppade Barbados men behöll mig och även om det kanske låter barnsligt så var det gött att jag fick vara med i Melodifestivalen och inte de. Efter allt som hänt – plagiatrubrikerna och splittringen med bandet var det verkligen en revansch att stå själv på scenen.

"Långt bortom tid och rum" gick till "Andra chansen".

– Jag trodde nog att den skulle ta sig till final. Men det kändes helt ok att nå "Andra chansen", det är inte alla som tar sig så långt. Jag var jättenöjd.

Värmländska artisten om sitt missbruk: "Alkoholen blev en flykt"

Skillnaden mellan då han själv medverkade och festivalen av i dag beskriver Mathias som stor.

– Det var enklare att komma med då. I dag vill i stort sett alla vara med, utom Winnerbäck och Robyn typ, så konkurrensen är hårdare nu. "Melodifestivalen" är större i dag, mer fokus på jippo och lättsam familjeunderhållning än på starka låtar. Det är skithäftigt att mello fortfarande engagerar.

Hans personliga intresse för festivalen är fortfarande stort, men på nedåtgående.

– Jag tycker att låtarna har blivit allt sämre år för år. Jag följer Eurovision på ett annat sätt, det bjuder på mycket roligare musik. Men jag missar aldrig en melodifestival, det är självklart att jag kollar.

Den första delen av serien Värmlänningar i Melodifestivalen hittar du här:

Mellominnen: "En gigantisk upplevelse"

Artikeltaggar

ArvikaBarbadosEnglandEuropeiska radio- och TV-unionenFestivalerKändisarKoppomMathias HolmgrenMelodifestivalenMTVMusikNöje/KulturRadioRitzSchlagerSvensktoppenTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.