Hoppa till huvudinnehållet

Gamla kraftstationen laddar om: ”Vi ska vara lite uppkäftiga”

Publicerad:
Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare på Gamla kraftstationen i Deje, öppnar konsthallen den 4 juni. ”Vi skulle ha öppnat i april, men vi kommer i alla fall att öppna trädgårdscaféet så snart vi kan, så man kan komma hit”.
Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare på Gamla kraftstationen i Deje, öppnar konsthallen den 4 juni. ”Vi skulle ha öppnat i april, men vi kommer i alla fall att öppna trädgårdscaféet så snart vi kan, så man kan komma hit”. Foto: Lisa Olaison

Gamla kraftstationen laddar om. När konsthallen öppnar den 4 juni ska det bli en säsong fylld av fint och fult, klassiskt och nydanande. Såväl ett konstnärligt kändisbarn som Gunde Svan finns med i bilden.

– Vi ska vara lite uppkäftiga, säger Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare.

Förra säsongen blev ett kraftprov(!) för kraftstationen, när corona kom med nya restriktioner och förhållningsregler som tvingade till uppskjuten premiär, omstuvningar och nytänk kring insläpp och utsläpp av besökare.

Pandemin är inte över än, men Linn Sönstebö Mossberg beskriver sig som ”försiktigt hoppfull” inför sommaren.

”Kanonsäsong” i fjol

– Vi gjorde en kanonsäsong med tanke på pandemin förra året och vi lyckades coronaanpassa vår verksamhet på ett sätt så att våra besökare var väldigt nöjda. Och vi också! Det finns ingen smittspridning som kan härledas hit, trots att vi hade mellan 300 och 500 besökare varje dag i snitt under högsäsongen. Med det i ryggen känner jag mig ganska trygg – men också med det i ryggen, så öppnar vi heller inte förrän i juni.

Egentligen hade hon velat öppna i april, men:

– Vi behöver en sommar, för det är så mycket att ta hänsyn till när det gäller vädret. Vem vill stå i kö utomhus om det är jättekallt, för att gå på konstutställning?

Tårtkonst

Gamla kraftstationen står dock inte tom och övergiven i väntan på ljummare vindar. I köket skapas delikata bakverk och när NWT hälsar på, är det full aktivitet kring utkörningen av godbitarna inför Alla hjärtans dag.

Gamla Kraftstationen har satsat på finbageri - Marie Legrand är konditorn och något av en konstnär i sitt gebit. Kraftstationen blir allt mer av en året runt-verksamhet. Konsten har paus nu men i bageriet skapas det.
Gamla Kraftstationen har satsat på finbageri - Marie Legrand är konditorn och något av en konstnär i sitt gebit. Kraftstationen blir allt mer av en året runt-verksamhet. Konsten har paus nu men i bageriet skapas det. Foto: Lisa Olaison

Konditorn Marie Legrand skapar tårtor som är rena rama konstverken, medan Linn styr upp logistiken – och funderar kring kommande säsong.

Hon och Lena Andersson arbetar för fullt med att få alla papper klara och har redan en lång lista på utställare.

Gunde Svan i ny miljö

Bland ögonbrynshöjarna i den listan finns ”Gunde Svan som ursprungsamerikan”.

– Det är en Instagramsuccé av Mikael Holmquist, som jobbar med collageteknik. Han gör bilder där han klipper in kändisar i helt osammanhängande saker; det kan till exempel vara ”Ulf Lundell som prinsessan Estelle”, berättar Linn Sönstebö Mossberg.

Gunde Svan som ursprungsindian har blivit bok. Flera kändisar än skidstjärnan får finna sig i att få nya roller i bilderna som Mikael Holmquist skapar.
Gunde Svan som ursprungsindian har blivit bok. Flera kändisar än skidstjärnan får finna sig i att få nya roller i bilderna som Mikael Holmquist skapar.

När hon först såg bilderna blev hon konfunderad; sedan kom glädjen.

– Jag vek mig dubbel av skratt och kände att det finns faktiskt nåt.

En ny Skifs

Ett känt namn överraskar också: Skifs. Närmare bestämt är det Oliver Skifs, son till sångaren Björn Skifs, som kommer till Deje med sina annorlunda konstverk.

– Snacka om blandteknik - ofta är det måleri i olika tekniker i kombination med helt andra material, som till exempel läder. Han tecknar också, berättar Linn.

Oliver Skifs på en bild från arbetet med musikalen Spök, där han designade scenkläderna.
Oliver Skifs på en bild från arbetet med musikalen Spök, där han designade scenkläderna. Foto: Leif R Jansson / TT

Nu har ni Gunde Svan – typ – och en Skifs – hur viktig är kändisfaktorn?

– Våran grej har ju varit att blanda. Oliver Skifs är kanske inte erkänd som konstnär, men Lena hittade honom och tyckte att han hade en väldigt speciell teknik och vi har aldrig visat något liknande här. Det är mer avgörande än namnet, säger Linn.

Ny målgrupp

Kändisfaktorn i sig är dock inte att fnysa åt, tycker hon, som även gärna bortser från vad andra tycker är ”fin” och ”ful” kultur.

– Kändisfaktorn gör att människor som annars inte skulle gå på konstutställning kanske kommer. Det har blivit lite av vår grej, att locka en ny målgrupp, icke konstvana besökare. Det är jag jättestolt över - att vi faktiskt gett människor som aldrig skulle tänka sig att gå på konstutställning chansen att våga.

Kanske kan även Finn Gutenfelt räknas till dem som har potential att dra nya besökare till konsthallen.

– Han jobbar med gamla motorhuvar, som han målar och designar. Vi tror vi flörtar lite med en helt annan publik där, men vi ser att han har talang.

Bra mix vankas

Bland övriga konstnärer som ska visa sin konst i Deje i sommar finns Olga Magnusson, olja, Birgitta Alm, akvarell, Tina Langenbach, fotokonst, Malgosia Ornowska, måleri och Constanze Wartenberg, mixed media. Lägg därtill syskonen Jenny och Thomas Christenson – Jenny är fotograf, Thomas målande konstnär.

– Det kommer mer också. Vi tror att vi fått till lite klassiskt och lite modernt och lite nytt som kanske inte någon någonsin sett förut. Det är en ganska bra utgångspunkt! säger Linn Sönstebö Mossberg.

 Linn Sönstebö Mossberg hoppas på en lång säsong. Planerna är att ha öppet från juni till oktober-november och sedan även ha en vintersalong.
Linn Sönstebö Mossberg hoppas på en lång säsong. Planerna är att ha öppet från juni till oktober-november och sedan även ha en vintersalong. Foto: Lisa Olaison
Museichefen väntar bara på klartecken: "Vi kan komma igång snabbt”Nytt premiärdatum klart för konsthallens spänstiga vårFortsatt stängt – men Rackstadmuseet bygger för framtidenSpännande vår på Värmlands museum - om dörrarna får öppnas

Artikeltaggar

BesöksnäringBjörn SkifsDejeForshaga kommunFritid och livsstilGamla KraftstationenHumorKonstKonstnärKonstverkLinn Sönstebö MossbergMuseumTurismUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.