Hoppa till huvudinnehållet

Bakslag för stugägarna: ”Taskigt att basunera ut Ernst”

Publicerad:
Ernst Kirchsteigers mysprogram kan bidra till att en ny generation fritidshusägare upplever bakslag i sitt fixande, tror boendeekonomen Claudia Wörmann på SBAB.
Ernst Kirchsteigers mysprogram kan bidra till att en ny generation fritidshusägare upplever bakslag i sitt fixande, tror boendeekonomen Claudia Wörmann på SBAB.

En ökad miljömedvetenhet har bidragit till att fler unga vill hitta en semesteroas på hemmaplan. Men den nya generationens stugägare kan uppleva bakslag efter att ha blivit matade med Ernst-mys.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, har noterat att en ny generation nu vill ha fritidshus. Men hon kan se en rad fällor för den som inte har hela bilden klar för sig.

– De har blivit matade på ett helt annat sätt än tidigare med mysprogram med Mandelmanns och Ernst där det ploppar ut lamm och där det plötsligt dyker upp växthus. Men många har ingen aning om hur de ska hamra eller sköta om ett hus, säger hon.

Rusning efter fritidshus – Värmland sticker ut: ”Historiskt läge”Köpte stuga för dubbla utropspriset: ”Blev euforisk”
Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Foto: (c)Klemner Studio

Många i den yngre generationen är miljömedvetna, vill odla och har ändrat sitt sätt att resa. Men kanske skulle de må bra av en tydligare bild av sanningen, menar Wörmann.

– Det känns nästan taskigt i sammanhanget att basunera ut Ernst, för man glömmer bort att han har ett helt team bakom sig. Medan Ernst myser har teamet hamrat och spikat. De här nya fritidshusköparna kanske skulle må bra av att löpa ett färdigt fritidshus. Alla älskar en syrénberså, men få vill ta hand om den.

Du tror att det kan komma ett bakslag efter fritidshusboomen?

– Ja, det finns en risk. Räddningen för de som inser att det inte blir bra är rot- och rut-avdrag. Man får ta in en hantverkare. Men har man inte fritidshuset och sitt permanenta boende i samma kommun ska det projektledas på distans.

Vad kan det här innebära ekonomiskt?

– Köp inte ett för stort renoveringsobjekt, då måste man ha budget och kunskap för det. Och tänk på att inte köpa för långt hemifrån. Undersökningar visar att de flesta sätter en maxgräns på tre timmar enkel väg. Tänk noga på hur du vill ha det. Räkna på hur många dagar om året du kan vara i stugan. Är det högre standard kan du vara där en längre säsong. Även om huset kostar mer kan det nyttjas mer.

Vad är viktigt att tänka på inför köpet?

– Fixa ett lånelöfte för att se vilken nivå du kan ligga på. Sedan börjar du titta. Och det kan man absolut göra så här års. Då ser man det lite avsminkat och fastnar inte i romantiken med kluckande vatten. Räkna på hur mycket du behöver renovera. Kolla om det finns byggplaner i området. Kan du tänka dig att gå där med barnvagn? Finns det belysning? Bor andra där året om? Och var egoistisk och köp efter eget behov. Ta inte hänsyn till om andra vill komma dit. Jag vet folk som köpt fritidshus och fått så mycket besök att de inte orkade med det. Du kanske kan ta betalt? Var hård.

Artikeltaggar

Bostad och byggenClaudia WörmannErnst KirchsteigerFritidshusGustav MandelmannHus och hemPrivatekonomiRenoveringarRotRutSemester

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.