Hoppa till huvudinnehållet

SVT:s nya komediserie: Småstaden i fokus

Publicerad:
Hampus Nessvold och Johanna Nordström gör flera av rollerna i SVT:s komediserie ”Trevlig helg” med manus av Björn Edgren från Sunne, till höger.
Hampus Nessvold och Johanna Nordström gör flera av rollerna i SVT:s komediserie ”Trevlig helg” med manus av Björn Edgren från Sunne, till höger. Foto: Lukas Backland/SVT

Feministpysslaren, Prästbjörn och Väktar-Åsa är några av de återkommande karaktärerna i SVT:s nya komediserie "Trevlig helg".

Björn Edgren från Sunne har skrivit manus tillsammans med Hampus Nessvold och regisserar gör Anna Vnuk från Grotesco.

I det första avsnittet av SVT:s nya komediserie "Trevlig helg" gör Feministpysslaren tuttmössor och vaginasuddisar tillsammans med sin välmenande, men tålamodsansträngde son. Karaktären spelas av komikern Johanna Nordström som tillsammans med Hampus Nessvold gör flera av de återkommande rollerna i serien. De båda ligger även bakom idén till serien som skrivits av Nessvold tillsammans med Björn Edgren.

– Jag är själv väldigt svag för sketcher, börjar Björn Edgren.

– Några av karaktärerna följer med av och till i alla de åtta avsnitten, andra faller bort.

Björn Edgren har tidigare skrivit manus till bland annat "Premiärdatum oklart" med Johan Ulveson, Vanna Rosengren och Henrik Dorsin i rollerna. Serien visas på SVT och fick innan årsskiftet en andra säsong.

– Det var genom SVT jag fick kontakt med Hampus Nessvold och kom att arbeta med "Trevlig helg". Jag och Hampus klickade direkt, vi skrattar åt samma saker.

Hampus Nessvold har tidigare medverkat i Mia Skäringer Lázárs turné "No More Fucks To Give" och Skäringer Lázár regisserade hans föreställning "Ta det som en man".

Johanna Nordström i rollen som Feministpysslaren.
Johanna Nordström i rollen som Feministpysslaren. Foto: Lukas Backland/SVT

Svensk småstad

"Trevlig helg" utspelar sig i en typisk svensk småstad där alla längtar efter veckoslutet.

– Idén är att hitta absurditeter i en verklighetstrogen miljö, fortsätter Björn i ett försök att beskriva seriens grundtanke.

– De här karaktärerna kan folk känna igen, även om de är skruvade. Vi har också haft ett fokus på att det inte ska vara ett storstadsperspektiv som det annars gärna blir i liknande serier.

Avsnittens skulle kunna utspela sig i Arvika, eller i Björn Edgrens hemstad Sunne.

– Jag känner att jag kommer som mest till min rätt när jag får göra humor utifrån genuina saker, sådant som är roligt på riktigt.

Hampus Nessvold har tidigare bland annat samarbetat med Mia Skäringer Lázár.
Hampus Nessvold har tidigare bland annat samarbetat med Mia Skäringer Lázár. Foto: Lukas Backland/SVT

"Sveriges bästa regissör"

Arbetet med "Premiärdatum oklart" gjorde Björn Edgren tillsammans med Michael Lindgren från humorgruppen Grotesco. Nu är det Anna Vnuk från samma humorkollektiv som regisserar "Trevlig helg".

– Anna är en av Sveriges bästa regissörer. Hon har ett fantastiskt öga för humor, hon kan känna när intensiteten i en scen ska dras upp eller ner för att manuset ska bli så roligt som möjligt.

I det första avsnittet gör den värmländska skådespelaren Maja Rung en roll och Björn Edgren flaggar för att flera värmländska ansikten kommer att dyka upp.

– Och då menar jag fler än mitt eget, skrattar Björn och berättar att han gör en liten statistroll där han blir nerbrottad av Väktar-Åsa.

– Sketchformatet är väldigt tillåtande och eftersom avsnitten är 15 minuter måste allt vässas. Det finns en sägning som lyder: "En sketch kan aldrig vara för kort" och det är en ledstjärna. Inga transportsträckor, bara skämt.

Björn Edgren gör en liten roll som statist i ”Trevlig helg”.
Björn Edgren gör en liten roll som statist i ”Trevlig helg”. Foto: Lukas Backland/SVT

Egna projekt

Björn Edgren längtar efter att få göra sina helt egna produktioner och nämner att han arbetar med två saker i dagsläget.

– Det är en annan sak att vara upphovsperson från start till mål. De två sakerna som jag jobbar hyfsat intensivt med just nu kan jag inte säga så mycket om. Det är hemligt. Men jag hoppas och har som målsättning att i alla fall ett av dem ska bli verklighet innan året är slut.

Det första avsnittet av "Trevlig helg" sänds i SVT den 18 februari.

Björn från Sunne gör humorserie med Henrik Dorsin och Johan UlvesonMia Skäringer: "Jag kände att jag behövde göra det här, oavsett om jag vågade eller inte"

Artikeltaggar

ArvikaBjörn EdgrenHenrik DorsinHumorMaja RungMia SkäringerNöje/KulturSunneSVTTVTV-serier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.