Hoppa till huvudinnehållet

Köpte stuga för dubbla utropspriset: ”Blev euforisk”

Publicerad:
Frida Flodkvist
frida.flodkvist@nwt.se
Ingela och Jan Pettersson i Kil köpte ett fritidshus vid sjön Hån utanför Stöllet i somras.
Ingela och Jan Pettersson i Kil köpte ett fritidshus vid sjön Hån utanför Stöllet i somras.

När Ingela Pettersson i Kil såg fritidshuset strax norr om Stöllet kände hon eufori. Efter en intensiv budgivning fick hon och maken drömstugan för dubbla utgångspriset.

Intresset blev stort när objektet Hån 32 lades ut till försäljning under sensommaren förra året. En idyllisk och avskild stuga med egen brygga lockade spekulanter från både när och fjärran.

– Det låg redan ett par bud när vi var där och tittade. När man hittar en pärla vid en sjö blir man bara euforisk och lycklig. De ställena växer inte på träd. Vi var nog runt tio budgivare och på slutet stod det mellan oss och en tysk, berättar Ingela Pettersson.

Hon och maken Jan är bosatta i Kil och hade tidigare under 2020 börjat leta efter en samlingspunkt för familjen som inte låg allt för långt bort. Hån 32 kändes rätt rakt igenom.

– Våra kriterier var att vi skulle kunna åka dit över en helg, att vi kunde nyttja det året om och att det var sjöläge.

Drog iväg

Fastigheten låg ute för 695 000 kronor och hade haft en ägare som byggde det själv 1965. Ingela och Jan Pettersson fick det till slut för 1 250 000 kronor.

– Vi kollade med banken innan om hur vi kunde lägga upp det ekonomiskt, för vi äger en villa också. Vi hade tänkt sträcka oss till miljonen först. Men när det drog iväg tänkte vi att det inte spelade någon roll i långa loppet. Vi kände att vi verkligen ville ha stället, säger Ingela Pettersson.

 • Hån 32 väckte stort intresse när det lades ut till försäljning sommaren 2020.
  Hån 32 väckte stort intresse när det lades ut till försäljning sommaren 2020. Foto: Anki Haraldsson
 • Familjen Pettersson uppskattar den öppna skogen intill stugan. Där plockar de blåbär till frukosten när det är säsong.
  Familjen Pettersson uppskattar den öppna skogen intill stugan. Där plockar de blåbär till frukosten när det är säsong. Foto: Ingela Pettersson
 • Foto: Ingela Pettersson
 • Foto: Ingela Pettersson
 • Ett sjönära läge var ett av kriterierna när Ingela och Jan Pettersson letade fritidshus.
  Ett sjönära läge var ett av kriterierna när Ingela och Jan Pettersson letade fritidshus. Foto: Ingela Pettersson
 • Foto: Ingela Pettersson
 • Foto: Ingela Pettersson

Hon och familjen har tidigare rest utomlands varje år, men under pandemin skiftade prioriteringarna.

– Man fick mer tid över till att tänka på de här sakerna. Livet går så fort annars och plötsligt blev allt stilla. Vad är värdefullt egentligen? Nu känner vi att ”vad skönt, nu är sommarens paradis klart”. Vi har blivit duktigare på att se skönheten vi har runt oss.

Bastubygge

Nu uppskattar de lugnet som stugan erbjuder. Att kunna plocka bär och svamp i skogen intill, bada och fiska från den egna bryggan och åka de få milen till Branäs eller Hovfjället för att åka skidor.

– Vi har redan köpt två kajaker och nu planerar vi för fullt för bastubygge, säger Ingela Pettersson.

Vad var det ni föll för?

– När man åker ner mot stugan ser man en öppen och vidsträckt tallskog där det växer lingon och blåbär som man kan plocka till frukosten. Det finns berg och ett stort garage och en gäststuga. Själva stugan är otroligt välbyggd med öppen spis i vardagsrummet och köket. Vi har ett litet vindkraftverk och solpaneler som driver bland annat kylskåpet. Vi har en jättealtan ut mot vattnet och nära huset har vi en lång brygga med en flytbrygga längst ut. Går man ut på den ser man bara vatten. Det är helt fantastiskt och jättemysigt.

Har ni hunnit nyttja stugan än?

– Ja, vi var iväg en del på helgerna i höstas med barn och barnbarn. Vi har börjat boa in oss lite, måla om och göra det till vårt eget. Vi var där precis innan snön kom. Efter frukost fiskade vi lite och fick upp en gädda från bryggan. På första kastet. Så det känns som ett lyckoställe.

Läs också

Artikeltaggar

Bostad och byggenEkonomiFritid och livsstilFritidshusKilKils kommunStölletTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.