Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen har köpt ut personal för mångmiljonbelopp: ”En avslutad historia”

Publicerad:
Det är tumult i Eda kommunhus.
Det är tumult i Eda kommunhus. Foto: Jonas Klint

Tio anställda, varav fem chefer, har de senaste åren köpts ut i lilla Eda kommun. Dyrast är personalchefen som köptes ut för 2,5 miljoner, och ersatts av en kostsam konsult.

– Mitt förtroende för kommunchefen är förbrukat, säger Hans Nilsson (HEL).

Det anges flera orsaker till att personalchefen Jessica Rydström nyligen köptes ut av Eda kommun. Först skulle hon omplaceras, på grund av meningsskiljaktigheter med kommunchefen Anders Andersson, med tackade nej.

Sedan skulle hon köpas ut på samma grund samt av besparingsskäl. Tjänsten skulle sedan helt tas bort, på grund av arbetsbrist, och arbetsuppgifterna läggas på kommunchefen.

Det togs upp som en punkt i allmänna utskottet innan jul att ge kommunchefen i uppdrag att inleda förhandlingar om en indragning av personalchefstjänsten och att den ska ingå i kommunchefstjänsten, enigt mötesprotokollet.

Förslaget gick igenom med siffrorna 4–1.

Tidigare kommunalrådet Hans Nilsson (HEL) var den enda som var emot. Han lämnade dessutom en skarp reservation riktad mot Anders Anderssons kompetens.

En reservation som ledde till protokollsanteckningen från övriga medverkande, Hans-Peter Jessen (S), Hanna Andersson (M), Johanna Söderberg (C), Eva Aanerud Karlsson (V), att ”motivering till reservationen är direkt olämplig eftersom den angriper en tjänsteperson”.

Där står bland annat att ”kommunchef Anders Andersson har sedan den 20 oktober 2020 drivit en process för att säga upp personalchef Jessica Rydström, utan saklig grund". Och att Eda kommun inte har råd att köpa ut mångåriga kompetenta medarbetare.

Hans Nilsson (HEL), är mycket kritisk till kommunchefens agerande.
Hans Nilsson (HEL), är mycket kritisk till kommunchefens agerande. Foto: Kerstin Herö

– Kommunalrådet sa dessutom att det blir dyrare att ha kvar Jessica, men det blev precis tvärtom, säger Hans Nilsson till NWT.

Han hänvisar också till ett liknande ärende i Strömsund, där Anders Andersson var kommunchef innan han kom till Eda i oktober 2016.

Då omplacerades en undersköterska till lokalvårdare fem mil bort. Östersunds tingsrätt ogiltigförklarade omplaceringen. Med skadestånd, rättegångskostnader och löneersättning sammanräknat blev det en kostnad på 2,1 miljoner kronor för kommunen. Därefter sades undersköterskan ändå upp.

Hans Nilsson hävdar att kommunchefen även i fallet med personalchefen låter en personlig vendetta gå före Eda kommuns bästa, ”genom att kringgå lagar, regler och avtal. Mitt förtroende för Anders Andersson är förbrukat.”

Det framgår inte varför personalchefen köptes ut, vad är den sakliga grunden?

– Vi kommenterar inte personalärenden närmare. Det är en avslutad historia, säger Anders Andersson.

Anders Andersson, kommunchef i Eda, vill inte gå in på personalärenden.
Anders Andersson, kommunchef i Eda, vill inte gå in på personalärenden. Foto: Jonas Klint

2,5 miljoner kronor kostade det att köpa ut personalchefen. Men istället för att ta bort tjänsten finns det en tillförordnad personalchef Ann-Louise Samuelsson, Kilsbostäders tidigare vd som slutade där i somras efter en gemensam överenskommelse.

Hon hyrs in månadsvis av en konsultfirma till en kostnad av 810 kronor i timmen, vilket innebär en reell månadskostnad för Eda kommun på 95 500 kronor i månaden.

En lösning som alltså är dyrare för kommunen än innan.

Det blev en dyr vändning. Hur kommer det sig att hon kom in istället för att du tog över personalchefens arbetsuppgifter som politiken röstat igenom?

– Det blev en uppgörelse, jag har inga kommentarer kring det. Vi behöver fundera vidare och tog in en tillförordnad personalchef så länge. Vi pratar om en samverkan med andra kommuner för personal, it och miljö- och byggverksamhet. Vi provar olika möjligheter, säger Anders Andersson.

– Vi köper in en konsulttjänst och har ett avtal månadsvis. Det företaget står för de sociala avgifterna så jämfört med Jessica Rydströms lön på 61 000 kronor plus 30 procent i sociala avgifter så är det ungefär samma utgifter för kommunen. Chefstjänster kostar en del pengar, fortsätter han.

Totalt har tio kommunanställda köpts ut i Eda kommun de senaste åren, varav fem chefer. Bland andra tidigare personalchefen Hans Engström, skolchefen Lennart Fernström och planerings- och fastighetschef Mattias Persson, till en sammanlagd kostnad på 2,1 miljoner kronor för Eda kommun.

Utköpt personal för sammanlagt 4,6 miljoner kronor de senaste åren. Det låter väldigt mycket?

– Jag tycker inte det är så mycket. Ibland behöver man lösa tvister på det sättet och då blir det ekonomi i det. Och i en liten kommun som Eda syns det mer än i en stor.

Det blev kostsamma utköp av personal även i Strömsund, den kommun du var chef i innan. Är det en bra strategi för kommunkassan?

– När det behövs är det bra att den möjligheten finns. I Strömsundfallet ville kommunen i all välmening ge den anställde en chans att jobba vidare inom kommunen. I tingsrätten kom man fram till att kommunen gjort fel. Hade hon avskedats direkt istället hade det inte blivit en sån stor sak, så borde det ha gått till.

Eda: "Folk är skrämda och söker nya jobb”

Artikeltaggar

Anders AnderssonEda kommunEkonomiHans NilssonPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.