Hur feedback kan leda till arbetsglädje

Arbete
PUBLICERAD:
Carin Hansdotter Bladh
”Hur ska jag få dem att göra som jag säger?”
Utmaningen kommer från en chef som tycker att medarbetarna står och hänger, alldeles i onödan.

I den ledarskapscoachning som jag erbjuder startar vi alltid med ledaren, chefen. Vi inventerar vilken ledarstil och tradition som hen har, och hur den matchar modern tid 2021. Metoden är via frågeformulär, analys och samtal i mycket gemytliga former. Resultatet är att chefen, vi kan kalla hen för ”Kenneth”, upptäcker hur ett coachande ledarskap blir den nyckel som låser upp både frågan och effektiviteten.

Vägen dit är successivt mer medveten kommunikation om målbild, delmål och ett enkelt feedback-system. Systemet är så smart att det funkar även om datorn kraschar och någon tillfälligt är sjuk. Det är situationsanpassat till hur arbetsplatsen ser ut och hur arbetet är upplagt i exempelvis pandemitider.

Det sammanlagda resultatet är att både Kenneths och medarbetarnas stressnivåer sjunker och arbetet flyter så mycket bättre. Så huvudnyckeln är medveten kommunikation. Metoderna och övningarna som kan användas för att upptäcka det här gör att det blir flow i verksamheten.

Carin Coach skriver om hur ledarskapscoachning och situationsanpassat ledarskap kan leda till mer arbetsglädje på en arbetsplats.
Foto: JESSICA GOW

Det som har överraskat Kenneth allra mest är att det är så enkelt. Alltså, han trodde att han skulle ändra en massa saker hos sig själv, att det var svårt och krångligt och att det skulle ta tid innan resultaten kom. Han säger att det är svårt att nu föreställa sig vad det är som har hänt. Hur kan så små förändringar göra så positiv skillnad?

Det är magiskt många gånger, säger han, hur bra det känns. Och han fortsätter med en liknelse från sitt musicerande: ”Egentligen påminner det om att stämma gitarren. Jag skruvar lite här och där och nu vet jag hur det ska låta!”.

Han fortsätter efter en liten tankepaus: ”Skillnaden, Carin – tror jag är att vi har pratat igenom läget i konfidentiellt förtroende och dragit isär knutarna så de blir hanterliga. Tack vare samtalsformen kan jag lägga de emotionella obehagen utanför mig själv, få syn på vad som behöver göras och genomföra det genom medveten feedback och kommunikation. Helt otroligt hur irritationen som fanns i starten har försvunnit och ersatts av arbetsglädje och energi i stället. Det är som att vända något ut och in och det här samarbetet, samtal online och coachmetoderna, gör det möjligt. Tänk om jag vetat om det här tidigare!”.

Jag fyller på med min vanliga kommentar: ”Vad bra att du har kommit på det nu! Det hade lätt kunna gå fem eller sju år till i gamla hjulspår”. Många av mina kunder har den startsträckan – men du var snabb Kenneth!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.