Hoppa till huvudinnehållet

Fårfesten blir digital

Publicerad:
”Fårfesten är en fantastisk tillställning”säger Elsa Lund Magnussen som driver Lindås lamm utanför Karlstad. Men när festen blir digital kan hon inte vara med.
”Fårfesten är en fantastisk tillställning”säger Elsa Lund Magnussen som driver Lindås lamm utanför Karlstad. Men när festen blir digital kan hon inte vara med. Foto: Helena Karlsson

Det blir en fårfest i Kil i år också. Men festdeltagarna, som brukar vara uppemot 10 000, får stanna hemma.

Fårfesten blir digital.

Fårfesten är en höjdpunkt, lite av en högtid för många, inte bara i Sverige. Kön brukar vara lång utanför Sannerudsskolan i Kil, och därinne träffas och trängs besökarna in i minsta utrymme. De som älskar att sticka möter stickcommunityns kända designers och förser sig med garn för alla tänkbara projekt. Det hålls kurser i tvåändsstickning och krokning, brioche, nålbindning och broderi, och konsthantverkare träffar kunder och kollegor.

Så här såg det ut på Fårfesten förra året, när Lena Hedenros, Karlstad och Michaela Kroon, Kinna, tittade på utbudet hos Jenny Andersson från Atelje Guldtackan. I år får såväl besökare som utställare stanna hemma.
Så här såg det ut på Fårfesten förra året, när Lena Hedenros, Karlstad och Michaela Kroon, Kinna, tittade på utbudet hos Jenny Andersson från Atelje Guldtackan. I år får såväl besökare som utställare stanna hemma. Foto: Lisa Olaison

Minst lika viktig är Fårfesten som marknad och arena för fårfarmare och producenter av skinn- och köttprodukter. Det är kurser, utställningar och föreläsningar om kött, ull, skinn och om fåret som landskapsvårdare.

Fårfesten Annorlunda

I år blir det fårfest 5-7 mars. Fårfest Annorlunda kallas den, och den är alltså digital.

– Vi har hyrt Kil arena säger Karin Granström, som är ordförande i Fåreningen fårfest i Kil. Vi bygger en scen där, och en studio för tv-sändningar. Det blir delvis inspelat material men också direktsändningar.

Det blir en fårfest i år igen, trots allt, men den blir digital. ”Vi har så mycket spännande på gång”, säger Karin Granström som är ordförande i Fåreningen Fårfest i Kil.
Det blir en fårfest i år igen, trots allt, men den blir digital. ”Vi har så mycket spännande på gång”, säger Karin Granström som är ordförande i Fåreningen Fårfest i Kil. Foto: privat

Det ordnas kurser även detta år, bland annat om elitlamm, avel och produktion, tvåändstickning och hönsestrik, som är en populär form av mönsterstickning, ett färgglatt berättande med rötter i danskt 1970-tal.

– Alla kurser blir digitala, utom en kurs i tovning för barn i Sannerudsskolan.

”Stort avbräck”

Utställarna är inte lika många som vanligt.

– Det blir bara utställare som har webbshop. Vi lägger ut länkar till deras hemsidor när Fårfesten invigs. Vår utställare från norra Island är med i år också, och vi har en ny från Finland.

Det är klart att det finns en viss besvikelse, om än inte utan förståelse, bland utställare vars verksamhet inte ryms i det digitala formatet.

– Det är ett stort avbräck för oss, säger Elsa Lund Magnussen.

Hon driver Lindås lamm utanför Karlstad, och föder upp lamm ekologiskt. På gården finns också gårdsslakteri, kurs- och kalasverksamhet och försäljning av kött och lammskinn.

”Det blir ett stort avbräck för oss”, säger Elsa Lund Magnussen som driver Lindås lamm. Hennes verksamhet ryms inte i Fårfestens digitala format.
”Det blir ett stort avbräck för oss”, säger Elsa Lund Magnussen som driver Lindås lamm. Hennes verksamhet ryms inte i Fårfestens digitala format. Foto: Helena Karlsson

– Fårfesten är en fantastisk tillställning och en fin mötesplats där vi kan träffa våra kunder. Det är viktigt för försäljningen förstås, men också för marknadsföring och mer långsiktiga kontakter. Men i år blir det ingen fårfest alls för vår del.

Glass av fårmjölk

Under fredagen och lördagen sänds föreläsningar och förinspelade inslag.

– Vi ska åka och göra ett inslag om hur man gör glass av fårmjölk, säger Karin Granström. En annan spännande grej är Ullen vi ärvde; Tant Kofta, Lotta Blom, kommer och pratar om det.

Ullen vi ärvde är ett projekt i samarbete mellan företaget Tant Kofta, Lotta Blom, och Båvens spinnhus som sprider kunskap om de tio svenska allmogefårraserna.

Går back

Föreningen räknar med att gå ordentligt back på årets fårfest.

– Vi får inga intäkter alls, men vi har så vi klarar det ändå.

Fårfesten bärs av idel ideella krafter och eldsjälar, och har därigenom värden som inte kan måttas i krontal.

– Vi är en folkrörelse, säger Karin Granström. Förra året fick vi Region Värmlands folkrörelsestipendium för vårt engagemang, det var väldigt roligt.

Artikeltaggar

FårFårfestenFritid och livsstilHandarbeteKarin GranströmKilKöttproduktionLantbrukMat och dryckMiljöSannerudsskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.