Hoppa till huvudinnehållet

Eda: "Folk är skrämda och söker nya jobb”

Publicerad:

På personalavdelningen i Eda kommun mår de anställda dåligt. Två har sagt upp sig och fått nya jobb i andra kommuner och flera är sjukskrivna.

”Ångestladdad stämning”, ”Jag vill spy”, ”Fruktansvärt”, ”Vi får inte någon stöttning”, ”Tystnadskulturen i kommunhuset är utbredd, inpräntad”, ”Det går ut över mina barn”.

Listan på kommentarer från personalavdelningen i Eda kommun efter att personalchefen köptes ut är lång. Sammanfattningen är att de mår inte alls bra på jobbet och förtroendet för deras kommunchef är borta.

Därför har huvudskyddsombudet i Vision lämnat in en framställan enligt arbetsmiljölagen om brister i arbetsmiljön på personalavdelningen.

Det handlar om utebliven risk- och konsekvensanalys utifrån de förändringar vad gäller ansvarig chef på personalavdelningen. Åtgärder för att minska arbetsbelastningen på avdelningen. Åtgärder för att förbättra förtroende, kommunikation samt dialog mellan medarbetare och närmsta chef.

Hans Nilsson (HEL)
Hans Nilsson (HEL) Foto: Kerstin Herö

Om svaren inte är tillfredsställande skriver huvudskyddsombudet att han kommer vända sig till Arbetsmiljöverket och begära deras ställningstagande.

– Enligt medarbetarna på personalavdelningen så är det Anders Andersson som orsakat den dåliga arbetsmiljön med sjukskrivningar och uppsägningar som följd. Det är ingen bra stämning i kommunhuset, folk är skrämda och vågar inte säga vad de tycker. Nästan alla söker nya jobb, säger Hans Nilsson (HEL).

Kommunchef Anders Andersson svarar på kritiken mot honom.

Anders Andersson, kommunchef i Eda, anser att han har tagit tag i missnöjet.
Anders Andersson, kommunchef i Eda, anser att han har tagit tag i missnöjet. Foto: Jonas Klint

Flera vittnesmål jag tagit del av säger att personalen på personalavdelningen mår väldigt dåligt. Två av åtta har sagt upp sig och flera är sjukskrivna. Vilket ansvar känner du inför det?

– Jag känner till det och det är säkerligen en reaktion på det som hänt, att Jessica fick sluta. Det finns synpunkter på det men de var större och fler än förväntat. Vi har hanterat det genom att ta in en extern konsult som har tagit fram en handlingsplan. Sedan har vi anställt Ann-Louise Samuelsson som ett stöd, åtminstone fram till sommaren. Vi ser en klar förbättring med de åtgärder som gjorts. Händelser som den här kan göra att fler tänker till och utlösa att fler också börjar röra på sig.

Skulle det fungera bra om du även blev personalchef?

– Det kan vara så i mindre kommuner att man har delade tjänster. Men det är en pusselbit som inte är aktuell i Eda nu. Ann-Louise Samuelsson har den tills vidare medan vi ser över en samverkan med andra kommuner. Men det bygger på att det finns någon kommun att samverka med. Det är inte en helt enkel fråga då systemen ser olika ut i olika kommuner. Men vi har redan idag samverkan med Arvika kommun angående upphandling, överförmyndarnämnd och så vidare. Och vi köper in juridisk hjälp från Årjängs kommun.

Tycker du att du har skött det här bra?

– Jag har ett gott stöd från politiken i den här frågan, även om det formellt är en tjänstemannafråga. Alla är inte negativa och kritiska. Men det finns de som tycker annorlunda och jag får leva med det. Jag räknar med att få personlig kritik när det är mitt beslut.

Har köpt ut personal för mångmiljonbelopp

Artikeltaggar

Anders AnderssonAnn-Louise SamuelssonEda kommunPolitikSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.