Sätt stopp för Region Värmlands förlustaffär i Karlstad Airport

Debatt | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Karlstad Airport vill se att flygtrafiken utvecklas för näringslivets skull. Detta är helt fel utveckling att eftersträva, skriver Moa Mellkvist med flera.
Foto: NWT arkiv
Varför anses det rimligt att alla Värmlands kommuner ska bli ekonomiskt ansvariga för ett förlustföretag när regionens pengar kan investeras i annan infrastruktur och välfärd som kan gynna hela regionen, skriver Moa Mellkvist med flera.

Regionfullmäktige fattar nu i februari ett slutgiltigt beslut om att köpa upp 5 procent av Karlstad Airport. Avtalet slår också fast att regionen ska betala flygplatsens årliga underskott på upp till 20 miljoner kronor. Vi i Värmlands Fältbiologer ställer oss frågan varför Region Värmland vill investera i en förlustaffär? En affär som dessutom inte står i enlighet med de många miljömål som finns på både lokal, nationell och global nivå.

Karlstad Airport vill se att flygtrafiken utvecklas för näringslivets skull. Detta är helt fel utveckling att eftersträva. Den utveckling vi faktiskt behöver är en hållbar sådan. En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Att år 2021 satsa skattepengar i ett företag som inte är ekonomiskt eller ekologiskt hållbart leder till motsatsen.

Bibehållen och ökad tillgänglighet är ett argument som entusiasterna använder sig av. Tillgänglighet till vadå? Las Palmas och Kreta? Att framställa flyget som det bästa alternativet för näringslivet är naivt och missvisande då industrin, inte minst i Värmland, är till stor del beroende av järnvägen. Varför anses det rimligt att alla Värmlands kommuner ska bli ekonomiskt ansvariga för ett förlustföretag när regionens pengar kan investeras i annan infrastruktur och välfärd som kan gynna hela regionen, inte bara affärslivet.

Detta beslut blir som ett hån mot Karlstad och de andra värmländska kommunernas klimatarbete. Sveriges klimatlag, Sveriges gällande klimatmål och Agenda 2030, är det någonting som ens beaktats i denna fråga eller bortses det från fullständigt? Karlstads placering i miljökommunrankningen har sjunkit från plats 4 till plats 10 under det senaste året. Med satsningar på en vedertagen miljöbov kan vi räkna med att trilla ännu längre ner på listan. Är detta någonting att sträva efter, så absolut, då är vi på god väg.

Vi är för närvarande i en pandemi, med ett ovisst slutdatum. Att då satsa på en flygplats känns för oss, Värmlands Fältbiologer, absurt. Är det någonting som corona visat oss är det de digitala möjligheterna. Vi behöver inte längre resa land och rike runt för att kunna upprätthålla goda samarbeten. Låt oss nu vara rationella och ta vara på de digitala mötesplatserna.

De folkvalda politikerna i regionfullmäktige förväntas fatta beslut som ska leda samhället framåt. Samma politiker kommer alltså den 17 februari klubba igenom ett förslag som är bakåtsträvande – på skattebetalarna och klimatets bekostnad. Vi ber er: Tänk om, tänk rätt.

Skriv under vår namninsamling “Stoppa Region Värmlands köp av Karlstad Airport” om du också är emot beslutet! Namninsamlingen hittar du på vår Facebooksida “Värmlands Fältbiologer”.

Moa Mellkvist

Värmlands Fältbiologer

Tora Joby

Värmlands Fältbiologer

Lars-Ola Westerlund

Ordförande, Naturskyddsföreningen Värmland

Emma Sundh

Klimatklubben Karlstad

Marcus Sjögren

Fridays For Future

Krister Stål

Fridays For Future

Klimatstudenterna, Karlstads Universitet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.