Låt ungdomarna spela matcher – annars slutar de snart

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Insändarskribenten är orolig att det långa speluppehållet för ungdomar kommer att leda till att många slutar.
Foto: Ørn E. Borgen
Hos barn och unga känns en vecka som en månad, en månad som ett år och ett år som en livstid. Snart är vintersportssäsongen över och inga matcher/tävlingar har spelats eller genomförts sen i oktober.

Att få spela match är anledningen till varför man tränar. Ett viktigt verktyg för att få ungdomar att röra på sig, välja bort dåliga saker och istället välja bra saker är just idrotten.

Visst, det är bra att de unga nu fått börja träna tillsammans igen och i sin idrott. Att säga "ja de kan ju träna fys ute" som hördes under den perioden när hallarna var helt stängda visar på litet intresse för hur det fungerar.

Små barn kan man som förälder dra till träning i olika sporter. Men de lite äldre har valt att spela handboll, fotboll, ishockey eller innebandy. Visst de fattar att man ska träna fys, men det är i den valda sporten glädjen och drömmarna finns.

Har man valt handboll, vill man spela handboll. Inte springa terränglöpning.

Att som Värmlands kommuner (tillsammans med RF/SISU (!)) gjort, gå ihop och bestämma att inga matcher ska spelas, är att återigen att be de allra mest oskyldiga, och som i den ålder de är i bära ett alltför stort ansvar till en alltför hög kostnad.

Nej låt ungdomarna spela matcher. Det innebär egentligen att de skulle behöva kunna lämna kommunen, i några fall även regionen.

Barn och unga blir sällan sjuka, de blir ytterst sällan svårt sjuka. Utan det vår uppgift, att som föräldrar och vuxna se till att de inte träffar de äldre och svaga.

Men för tusan, låt dem spela matcher igen, låt dem hoppas och tro igen! Låt dem drömma igen!

För som sagt en vecka känns som en månad, en månad som ett år och ett år som en livstid. Och om hoppet och tron dör så slutar de.

Vi ser det redan. Tron och hoppet är borta. Drömmarna har släckts och då slutar man. Idrottens tapp i pandemin kommer blir stort. Och det, det kommer få konsekvenser för barnen och ungdomarna, för deras familjer, för föreningarna och i slutänden för samhället och framtiden.

Peter

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.