Hoppa till huvudinnehållet

Har du koll på dina avtal?

Publicerad:
Elisabeth Eklo
Elisabeth Eklo

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hör du till skaran som inte har koll på sina avtal? Var lugn, du är i gott sällskap.

Eller som en konsument sa till mig nyligen, "det är ett halvtidsjobb att hålla ordning på alla avtal och fakturor som ska betalas på olika sätt”. Och företagen gör det inte lättare för oss genom att ibland debitera tjänster från samma bolag från olika avdelningar med flera fakturor som följd.

Att vara konsument idag ställer allt större krav på oss att vara pålästa, medvetna och uppdaterade. Samtidigt har det på andra sätt blivit lätt och smidigt att ingå avtal och betala, men det gäller att vi verkligen läser villkor och hanterar verktygen på rätt sätt.

För den som av olika skäl råkar missa viktig information slår råttfällan lätt igen, brukar jag lite dramatiskt beskriva det som, med extra kostnader och inte minst oro på köpet. Man behöver dock inte ha gjort något fel alls för att hamna i en bekymmersam situation, med påminnelser, inkassokrav och i värsta fall brev från kronofogden som följd.

Det kan kännas som ett halvtidsjobb att hålla ordning på alla avtal och fakturor som ska betalas på olika sätt.
Det kan kännas som ett halvtidsjobb att hålla ordning på alla avtal och fakturor som ska betalas på olika sätt. Foto: Jessica Gow/TT

Antalet oseriösa aktörer som erbjuder obefintliga varor och tjänster har ökat och det krävs en aktiv och medveten konsument för att navigera rätt. Samhället utgår från att krav på betalning inte skickas till någon som inte tackat ja. Vi förutsätts protestera om något är fel, det går inte att bara slänga till exempel de obeställda strumporna eller pillren och fakturan eller radera sms:et eller mejlet där någon påstår att jag köpt något. Om du inte gör något förutsätter ett inkassobolag, kronofogden eller tingsrätten att kravet är korrekt och försöker driva in pengarna av dig.

Ta hjälp om du känner dig osäker på hur du ska göra. Har du lokal konsumentrådgivning i din kommun, kontakta denna för råd och vid behov praktisk hjälp om hur du går tillväga för att på säkraste sätt invända mot kravet. Har du ingen konsumentvägledare finns Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och ECC Sverige.

Vad kan jag då göra för att om möjligt undvika att hamna i en obehaglig och tidskrävande process kring ett krav som kanske helt saknar grund? Var generellt rejält misstänksam om någon kontaktar dig med ett förslag som verkar alltför bra. Ring inte tillbaka till okända nummer. Läs sms och mejl och agera om något verkar fel, men öppna inte filer och länkar i dessa om du inte är säker på avsändaren.

Du kan aktivera spärrtjänster hos din mobiloperatör för att undvika överraskningar på mobilfakturan. Betala med kreditkort eller faktura och gå igenom dina kontoutdrag varje månad för att upptäcka oväntade transaktioner. Och återigen, det kan inte sägas alltför många gånger, använd bank-ID bara när du själv tagit kontakten, aldrig när någon kontaktar dig och ber dig logga in, oavsett vad det gäller.

Artikeltaggar

Hallå KonsumentKonsumentKonsumtionKrönikorPrivatekonomi