Hoppa till huvudinnehållet

Byggnads når förlikning – medlemmar ersätts

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nu har Byggnads nått en förlikning med företaget Formbetong AB enligt ett pressmeddelande på måndagen. Detta efter att företaget stämts för att inte ha följt kollektivavtalet och låtit anställda stå utan lön och ersättning. Företaget är en underentreprenör åt NCC vid bygget av ny pappersmaskin i Grums.

Femton byggmedlemmar ersätts nu med motsvarande vad de skulle fått i lön och andra ersättningar. Detta betyder att Formbetong AB ska betala ut en summa på 3,1 miljoner kronor. I stämningsansökan yrkade Byggnads även på att medlemmarna skulle få skadestånd utöver ersättningen, men i och med förlikning avstår man detta.

– Idag är det alldeles för enkelt att flytta pengar inom koncerner eller sätta företag i konkurs för att slippa betala. Det finns kryphål i systemet som måste täppas till om vi verkligen ska kunna sätta dit fuskarna. Vi fokuserade på det viktigaste och det var att ge våra medlemmar den ersättning de hade rätt till. Det lyckades vi med och det är vi glada över, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

Detta ärende är ett av flera som Byggnads driver i arbetsdomstolen och deras avtalssekreterare spår att det kommer att bli fler.

– Vi vet att vi bara skrapar på ytan och det här är långt ifrån det sista företaget vi släpar till rätten. Ibland känns det som att vi har klippkort hos Arbetsdomstolen, men det är det som krävs för att städa upp i byggbranschen, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads, i ett pressmeddelande.

Byggnads stämmer byggbolag på miljonbelopp

Artikeltaggar

ArbetsdomstolenByggnadsEkonomiFörlikningGrumsNCC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.