Hoppa till huvudinnehållet

Byggföretagen vill öka mångfalden – startar byggkollo för barn

Publicerad:
Carin Hansdotters huvuduppgifter är medlemsnytta, opinionsbildning och näringslivspolitisk påverkan.
Carin Hansdotters huvuduppgifter är medlemsnytta, opinionsbildning och näringslivspolitisk påverkan.

Carin Hansdotter bygger genom samverkan och långsiktighet. Efter ett år inom Byggföretagen är hon med och startar upp ett byggkollo för barn i sommar. Allt för att säkra framtidens kompetensförsörjning och hållbarhet inom byggbranschen.

Carin Hansdotter är grundskoleläraren som blev säljcoach i eget företag, platschef på gymkedjan Njoy i Karlstad och som varit regionchef i omställningsföretaget Antenn. Till för ett år sedan. Då växlade hon spår till Byggföretagen. Där är hon i dag bransch- och föreningsansvarig för Värmland och Örebro.

– Jag är inte snickare även om jag hamrar och spikar en del på sommarstugan. Det är med mina erfarenheter av samverkan, arbetsgivarrollen, tjänsteförsäljning, utbildningsfrågor och nätverkande jag vill bidra. Jag har också läst entreprenadjuridik, studerat byggavtalet och skaffat mig en politiker som mentor för att stärka upp min egen kompetens, berättar hon.

Mångfacetterat

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg- anläggnings- och andra specialföretag inom Svenskt Näringsliv. En medlemsorganisation där medlemsföretagen ingår i den lokala byggföreningen.

I Värmland har föreningen ett 80-tal medlemsföretag med totalt cirka 2100 anställda. Majoriteten är små- och medelstora företag. I många fall fåmansbolag. Men hälften av de anställda jobbar i de större företagen och upp till 17 olika yrkeskategorier omfattas.

Från sin arbetsplats i Näringslivets hus i Karlstad kan Carin Hansdotter på Byggföretagen blicka ut över Inre Hamn där byggaktiviteten varit minst sagt hög de senaste åren.
Från sin arbetsplats i Näringslivets hus i Karlstad kan Carin Hansdotter på Byggföretagen blicka ut över Inre Hamn där byggaktiviteten varit minst sagt hög de senaste åren. Foto: Anna-Karin Worland

Frågorna och aktörerna är många. Attraktiva kollektivavtal, säkerhet och sund konkurrens är frågor som de arbetat med länge. Till det kommer de långsiktiga utmaningarna kring kompetensförsörjning och hållbarhet samt den pågående digitaliseringen. Aktörerna är också de många och har olika karaktär.

– En beställare kan vara alltifrån en kommun, en region eller ett fastighetsbolag till en bostadsrättsförening eller privatperson. Entreprenören kan i sin tur vara alltifrån NCC och PEAB till den lilla snickerifirman med en anställd, förklarar Carin Hansdotter.

Tidiga insatser

Det byggs mycket i Värmland och i Karlstad pratar man om en riktig byggboom. Samtidigt är det många pensionsavgångar de kommande åren.

– Vi behöver öka vår attraktionskraft. Visa att det är roliga och variationsrika yrken där det finns jobb och karriärvägar. Vi vill också öka mångfalden, även om vi redan idag ser positiva trender.

Enligt statistik från Solverket ökade andelen tjejer som sökte bygg- och anläggningsprogrammet i första hand på gymnasiet i Sverige med 32 procent höstterminen 2020 jämfört med 2019. På samhällsbyggnadsprogrammets fjärde år på Teknikcenter i Karlstad är hälften tjejer.

Men Carin Hansdotter vill börja tidigare än så.

– Idag när barnen inte bygger kojor som förr och kanske inte känner någon snickare vill vi visa dem hur kul det är att bygga, säger hon.

Byggföretagen vill attrahera fler ungdomar och tjejer för att klara kompetensförsörjningen och öka mångfalden.
Byggföretagen vill attrahera fler ungdomar och tjejer för att klara kompetensförsörjningen och öka mångfalden.

Tillsammans med Nobelgymnasiet i Karlstad planerar Byggföretagen för ett byggkollo för barn i åldern 8-12 år i sommar. Med 25 deltagare per vecka under tre veckors tid kommer 75 barn ges möjlighet att prova, och förhoppningsvis tycka om byggande.

– Samtidigt erbjuder vi fem gymnasieelever på Nobelgymnasiet sommarjobb som instruktörer för de yngre barnen. Allt under ledning av en pedagog, säger Carin Hansdotter.

Färdplan 2045

Miljöintresset är stort hos många ungdomar. I byggbranschen finns goda möjligheter att vara med och utveckla det energieffektiva och klimatsmarta byggandet och därmed bidra till hållbart byggande inom både nyproduktion och renovering.

Med utgångspunkt i regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige har bygg- och anläggningssektorn samlats kring Färdplan 2045. En långsiktig satsning där samverkan och kompetens i hela värdekedjan kommer att bli avgörande för resultatet.

– Både beställare och entreprenörer behöver förstå vad som är bra materialval och klimatsmarta lösningar i det långa loppet och det är ofta en komplex fråga. Vi kan redan nu se hur byggandet med trä tar fart i länet som ett av många goda exempel, säger Carin Hansdotter.

Efter sitt första år på jobbet fascineras hon över hur stor påverkan branschen har på näringslivet och samhället i stort.

– En byggnadsarbetare skapar ytterligare tre jobb, påpekar hon.

Fakta

Färdplan 2045

Inom ramen för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige har bygg- och anläggningssektorn samlats kring Färdplan 2045. Visionen är att värdekedjan i bygg- och anläggningssektorn är klimatneutral 2045 och att utsläppen av växthusgaser halverats till 2030 jämfört med 2015. Samtidigt som konkurrenskraften stärkts.

Källa: byggforetagen.se

Fakta

Hållbart byggande i Värmland

Föreningen samlar företag, kommuner, organisationer och privatpersoner som vill bidra till ett mer hållbart byggande. Det kan handla om att bygga nya, energieffektiva och kemikaliesäkra hus, renovera äldre hus med hänsyn till miljö och boendeekonomi eller resurs- och trafiksnål samhällsplanering.

Källa: hbvarmland.se

Artikeltaggar

Bostad och byggenByggföretagenCarin Hansdotter HållbarhetKarlstadkompetensförsörjningNäringslivNobelgymnasietÖrebro länSvenskt NäringslivVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.