Åldringsbrott är pest i pandemin

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Äldre luras på sin bank-id.
Foto: Fredrik Persson/TT
För många äldre har pandemin inneburit ett mer ensamt liv. Men förutom faran i att smittas har Covid-19 också fört med sig en annan form av utsatthet: risken att utsättas för brott av människor som säger sig arbeta inom vård och omsorg. Det är en osedvanligt vidrig form av kriminalitet.

Att det finns kriminella som tar sikte på äldre är inget nytt. Det kan handla om att pensionärer rånas vid bankomater, att äldre damer utsätts för väskryckningar, eller att gamla blir bestulna i sina bostäder. Dessa dåd är vanligt förekommande och leder sällan till mer än en notis i tidningen.

Men den individ som faller offer är inte bara en pinne i statistiken. För den personen riskerar händelsen att bli ett sår som aldrig läker. Den ekonomiska skadan är i sammanhanget den minsta, den stora förlusten är tryggheten som slås i spillror. Kanske gäller detta i synnerhet när man utsätts för ett brott i sitt eget hem.

Bakom de anonyma siffrorna finns människor av kött och blod. En av dem trädde nyligen fram och berättade sin historia för Sveriges Television (11/2).

92-åriga Hervor Niklasson blev kontaktad av en man som utgav sig för att vara sjuksköterska. Mannen sade att han ville informera om coronavaccinering, men när hon släppte in honom i sin lägenhet blev hon både misshandlad och rånad. ”Jag är ju så gammal och tycker man kan få vara i fred de sista åren” sade Hervor när hon intervjuades.

Polisen i Värmland har på sin Facebooksida (7/1) larmat om att flera äldre har fått telefonsamtal från människor som påstår att de skall göra hembesök och genomföra vaccinering mot Covid-19.

Under pandemin har bostadsinbrott legat på låga nivåer. Istället har det runtom i landet rapporterats om en ökning av bedrägeribrottsligheten. ”En tjuv lägger inte bara av. De hittar andra sätt att komma över egendom” konstaterade Trygg Hansas försäkringsexpert Håkan Franzén (Expressen 26/11-20).

Skurkarna uppger att de hör till exempelvis hemtjänsten eller vårdcentralen. Förutom att vilja komma hem till den äldre, kan de även erbjuda ett provtagningspaket. Därefter försöker förövaren få tillgång till koder från en bankdosa eller ber den uppringda att logga in med bank-id. Plötsligt har hela sparkontot länsats.

Det har även hänt att gamla, som håller sig hemma för att undvika smitta, har kontaktats av personer som sagt sig vara villiga att hjälpa till med inköp av mat. Gärningsmannen har fått kontanter eller bankomatkort och kod för att kunna gå till affären och köpa förnödenheter, men aldrig kommit tillbaka.

Förutom att många äldre suttit isolerade i sina hem och på så sätt varit tacksamma offer, har pandemin gett brottslingarna en annan fördel. Plötsligt finns det inget uppseendeväckande i att vara maskerad. Iförda munskydd har de kriminella kunnat dölja sina ansikten och på så sätt gjort identifiering svårare.

Kriminalitet som utnyttjar äldres svaghet är extremt uselt. Sådana illdåd borde leda till strängare straff. Det är också en typ av brottslighet som är förödande för samhället eftersom den undergräver tilliten. Särskilt allvarligt är när den riskerar att skapa misstänksamhet mot människor som jobbar inom vård och omsorg.

Tala med era äldre släktingar och påminn dem om att vara försiktiga. Men kontakta också gärna era folkvalda och kräv hårdare tag mot åldringsbrotten.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.