Sverige behöver en vassare knivlag

Ledare
PUBLICERAD:
Det behövs hårdare straff för brott mot knivlagen.
Foto: Karin Sidenvall/NWT Arkiv
Straffen för brott mot knivlagen bör skärpas. Tidigare har de rödgröna varit emot. Nu finns en öppning då självaste Miljöpartiet säger sig vara beredda att göra en översyn. (Sveriges Radio 1/12)

Bakgrunden är tyvärr utvecklingen där anmälda brott mot knivlagen ökat sedan 2013 enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Förändringen på knivområdet har till del hamnat i medieskugga bakom det mer spektakulära skjutvapenvåldet. Men knivar påträffas mer som regel än undantag på de som rör sig i kriminella kretsar. Knivar har använts i en rad spektakulära våldsdåd, till och med inne på skolor.

Närvaron av knivar gör arbetet mer riskabelt för poliser men påverkar också arbetsmiljön för lärare, busschaufförer och vårdpersonal på akutavdelningar. Straffvärdet för brott mot knivlagen borde därför ha höjts för flera år sedan.

I dag kan brott mot knivlagen ge max sex månader fängelse. Eller om brottet är grovt ett års fängelse. En intressant aspekt är att det inte verkar vara mängden knivar i samhället som är problemet. När Sverige hade som minst våld i mitten av 1900-talet var fickkniv närmast en del av klädseln. Betydligt fler ungdomar bar kniv även i början av 1990-talet än i dag. Ändå ökar brotten mot knivlagen. Skillnaden är att det civiliserade bruket av kniv har minskat i takt med att vår livsstil förändrats. Samtidigt har de kriminella blivit fler och är oftare beväpnade.

År 2003 motionerade tre socialdemokratiska riksdagsledamöter om att se över knivlagen. I motionen nämns tanken om att ”totalförbjuda” bärande av kniv i vissa områden. Men det vore huvudlöst att förbjuda hantverkare, värnpliktiga, lantbrukare och friluftsmänniskor att bära kniv bara för att yrkeskriminella gör det. Knivlagen måste fortsatt göra undantag för vanligt bruk av kniv. Vad som avgör är var, när och varför en kniv bärs.

En skärpning av knivlagen bör alltså inte syfta till att ändra attityder hos gemene man, utan till att komma åt kriminella. Högre straffvärde gör knivbrotten mer intressanta att utreda och lagföra. Med ett straffvärde högre än ett års fängelse skulle också utländska medborgare som bryter mot knivlagen i Sverige kunna utvisas.

Moderaterna föreslog en översyn över knivlagen år 2016. Detta avslogs då med motiveringen att den gällande lagstiftningen var tillräcklig. Man kan fråga sig varför Moderaterna inte passade på att höja straffvärdet för brott mot knivlagen då de själva innehade justitieministerposten. En riksdagsmajoritet borde ha funnits åtminstone under den första av Fredrik Reinfeldts två ministärer.

Hursomhelst måste knivlagen nu ses över. Knivar kan vara minst lika dödliga som skjutvapen om de används mot människor. Det finns inget skäl att ha en så svag lagstiftning som i dag.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.