Hoppa till huvudinnehållet

"En tung sten har lämnat min kropp"

Publicerad:
Dotter säger att fjolårets andraplats i Melodifestivalen satt spår i henne. Foto: Claudio Bresciani/TT

Förhandsfavoriten Dotter höll för trycket och går direkt till final i Melodifestivalen tillsammans med Anton Ewald.

– Jag tror inte att det har sjunkit in än. Men det känns som att en tung sten har lämnat min kropp, säger Johanna "Dotter" Jansson.

Förra året slutade Dotter på en andraplats i Melodifestivalen, bara en poäng ifrån vinnarna The Mamas. Nu får hon ytterligare en chans att slåss om sångfågelstatyetten.

När Melodifestivalens nestor Christer Björkman påminner Johanna "Dotter" Jansson om att hon snuvades på segern med en poängs marginal när The Mamas vann i fjol, och att segertrion snart kliver in i tävlingen igen, svarar hon:

– Det kan bli samma sak igen.

Dotter till Mellofinal"Jag har hela tiden rädslan för att åka ut med mig"

På presskonferensen efter deltävlingen förklarar Dotter att fjolårets erfarenhet fortfarande sitter kvar i hennes kropp.

– När man står där och väntar är det hemskt. Det är en jobbig känsla, för jag har stått där förut och åkt ut, så det sitter kvar i mig.

"Egocentriska på alla plan"

Dotters bidrag “Little tot” handlar om att vara medveten om sitt ego och att skapa en hållbar framtid för kommande generationer. Huvudbudskapet är “bli inte som vi när du blir stor”.

– Vi är ganska egocentriska på alla plan, när det kommer till miljön, när det kommer till sociala medier. Barn i dag har inte fått leva ett liv utan mobiler och ipads, de har ingenting att jämföra med, sade Dotter tidigare till TT.

Dotter var inte bara favorit i sin deltävling – hon tippas även ha bra chanser att ta hem hela Melodifestivalen.

Hon har skrivit liten “Little tot” tillsammans med sin partner Dino Medanhodzic. Låttiteln kan översättas till “lille parvel” på svenska.

Ewald andades tungt

Anton Ewald har tidigare berättat att han har haft svårt att hinna andas på grund av alla tekniskt avancerade danssteg. Trots det lyckades han charma tv-tittarna och går nu raka vägen till final i Melodifestivalen.

Under sitt andra uppträdande med "New religion", efter att hans festivalbiljett säkrats, bröt han ihop på scen halvvägs in i låten.

På presskonferensen kämpade en känsloladdad Ewald mot tårarna.

– Jag kan inte ens försöka spela cool, det går inte. Det är inte första gången jag bjussar på att grina i tv, nu bjuder jag på det igen.

Anton Ewald säger att han var övertygad om att han skulle åka ut, och att han därför är helt mållös och chockad över att ha gått direkt till final.

– Vi har jobbat så hårt så länge. Det är så många personer inblandade i det här numret. Min mamma har gjort min jacka. Jag har koreograferat numret med min bästa vän.

"Känna igen sig"

Det här är tredje gången Anton Ewald medverkar som artist i musiktävlingen. Debuten skedde 2013 med bidraget “Begging”.

“New religion” handlar om “kärleken som uppstår när två brustna eller ärrade hjärtan möts”.

– Det låter mindre klyschigt på engelska! Jag tror att många människor kan känna igen sig. Ingen av oss är perfekt, men när man hittar den där personen som inte heller är perfekt så blir man det tillsammans, sade Anton Ewald tidigare.

"New religion" är skriven av Ewald, Joe Killington, Maja Strömstedt och Jonas Wallin.

Utöver Dotter och Ewald blev det en lyckad kväll även för veteranerna Eva Rydberg och Ewa Roos, som lever vidare i Andra chansen. Där får de sällskap av Frida Green.

Debutanterna åkte direkt

För Julia Alfrida och Wahl featuring Sami, alla tre debutanter i sammanhanget, blev det däremot respass direkt.

När den coronaanpassade versionen av Melodifestivalen rullade vidare på lördagskvällen hade förra veckans programledare Lena Philipsson lämnat över stafettpinnen till Oscar Zia och Anis Don Demina.

Duon inledde med ett öppningsnummer där Zia och Amina blandade Tommy Körbergs gamla örhänge "Stad i ljus" med mer energisk hiphop.

I förinspelade inslag gav sig sedan programledarna ut på en bilresa genom Sverige där de stannade och sjöng för Melodifestivalveteraner som Siw Malmkvist, systrarna Hanna och Lina Hedlund och Nanne Grönwall.

Sofia Sundström/TT

Anton Ewald hade svårt att hålla känslorna i styr efter Melodifestivalens andra deltävling.
Anton Ewald hade svårt att hålla känslorna i styr efter Melodifestivalens andra deltävling. Foto: Claudio Bresciani/TT
Fakta: Så gick det i tävlingen

Fakta: Så gick det i tävlingen

Till final:

Dotter: "Little tot"

Anton Ewald: "New religion"

Till Andra chansen:

Frida Green: "The silence"

Eva Rydberg och Ewa Roos: "Rena rama ding dong"

Utslagna:

Julia Alfrida: "Rich"

Wahl featuring Sami: "90-talet"

Patrik Jean: "Tears run dry"

Från deltävling 1:

Till final:

Danny Saucedo: “Dandi dansa”

Arvingarna: “Tänker inte alls gå hem”

Till Andra chansen:

Paul Rey: “The missing piece”

Lillasyster: “Pretender”

Artikeltaggar

DotterMelodifestivalenNöje/KulturStockholmThe Mamas

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.