Mord i Värmland

Noor, 21, höggs ihjäl vid köksbordet med en yxa

Vännen Jenny: Hon förtjänar att bli ihågkommen

Hon drömde om att arbeta med barn och var expert på att knyta ballongfigurer.

Men nu är det snart fyra år sedan livet tog slut för Noor, 21 – efter att hennes styvpappa högg henne i huvudet med en yxa.

– Hon var en väldigt härlig tjej, jag saknar henne väldigt mycket. Hon var bra, säger vännen Jenny Hermansson.

De snötäckta gräsmattorna runt folkhögskolan där Jenny Hermansson, 23, studerar står i bjärt kontrast till dagarna då hon umgicks som mest intensivt med väninnan Noor.

De lärde känna varandra i juni 2016 när båda två fick sommarjobb på Haganäsets camping utanför Charlottenberg, där de hade gemensamt ansvar för barnklubben.

– Vi träffades varje morgon och planerade alla aktiviteter som barnen skulle få göra, Noor älskade att jobba med barn.

Noor och Jenny hade gemensamt ansvar för barnklubben på Haganäsets camping utanför Charlottenberg.
Noor och Jenny hade gemensamt ansvar för barnklubben på Haganäsets camping utanför Charlottenberg.

”Jag var helt i chock”

Men de fick bara vara vänner ett knappt år. I maj året efter ringde polisen till Jenny Hermansson och berättade att Noor blivit mördad.

– Jag var helt i chock när man får det beskedet så väldigt plötsligt. Stammade och visste inte vad jag skulle säga.

Noor flyttade till Sverige från Irak 2010 tillsammans med sin mamma och lillasyster. Familjen bosatte sig först i Säffle men hamnade sedan i Gräsmark.

Noor flyttade in med sin mamma, lillasyster och styvpappa i trähuset i Gräsmark 2013.
Noor flyttade in med sin mamma, lillasyster och styvpappa i trähuset i Gräsmark 2013.

Där träffade Noors mamma en man som brukade komma förbi och hjälpa till med olika småsaker. De blev ett par, hyrde ett litet trähus tillsammans åt sig och barnen och 2014 förlovade de sig.

Konflikter med styvpappan

Samtidigt växte Noor upp, blev vuxen och bodde i perioder på andra ställen än Gräsmark. När hon återvände till hemmet ledde det ibland till konflikter med i första hand styvpappan.

– Ja han pratade ju inte med Noor så mycket men alltså han var ju inte sur på henne eller arg eller nåt sånt alls. Han va normal med henne. Men, ja jag vet inte hur man ska berätta det liksom, säger lillasystern i förhör med polisen.

Jenny Hermansson visar fotot som hon Noor tog i samband med att de och barnklubben klätt midsommarstången på Haganäsets camping.
Jenny Hermansson visar fotot som hon Noor tog i samband med att de och barnklubben klätt midsommarstången på Haganäsets camping. Foto: Tommy Andersson

Midsommarafton 2016 lekte livet fortfarande. Noor och Jenny mötte sin chef tidigt på morgonen, sen körde trion runt i flera timmar och plockade blommor som de lastade in i bilen.

– Barnklubben var de som dekorerade midsommarstången på campingen och gjorde blomsterkransar, säger Jenny Hermansson.

Klädde midsommarstången

Hon tar fram fotot där hon och Noor tittar in i kameran med likadana tröjor och blomsterkransar i håret. ”Trevlig midsommar från Kids Club” har de skrivit i en gemensam hälsning i underkant på fotot.

– Jag tänker på henne, det brukar komma upp lite då och då. Helt plötsligt kan det komma upp något minne, saker vi gjorde eller... bara att hennes bild kommer upp.

När midsommarstången var lövad och övriga gäster roade sig med femkamp och dans runt stången tog Jenny och Noor över ansvaret för campingens kiosk.

– Det var väldigt stressigt men det gick, vi klarade det. Det var en lång arbetsdag men vi var förberedda på det.

”Vi hade den där typen av vänskap där vi kunde sitta i ett rum utan att säga något.” säger Jenny Hermansson.
”Vi hade den där typen av vänskap där vi kunde sitta i ett rum utan att säga något.” säger Jenny Hermansson. Foto: Tommy Andersson

Jenny Hermansson minns allt hon och Noor gjorde tillsammans. Övade ansiktsmålning och att knyta ballongdjur, klädde ut sig, satt hemma i hennes lägenhet och ritade eller tittade på film, fikade.

– Vi brukade sitta och pyssla väldigt mycket, vi var båda kreativa människor som älskade att hålla på mycket. Vi hade den där typen av vänskap att vi bara kunde sitta i ett rum utan att säga något till varandra men ändå förstå precis vad vi menade, säger hon.

Och fortsätter:

Jenny Hermansson saknar vännen Noor och vill att hennes minne ska bevaras.
Jenny Hermansson saknar vännen Noor och vill att hennes minne ska bevaras. Foto: Tommy Andersson

– En annan gång ville Noor klä ut sig till Jack Sparrow. Hon var så stolt över sin dräkt och jag fick hjälpa henne sätta på den och med smink och sånt, och alla barnen älskade det.

Försökte muntra upp henne

Jobbet på campingen tog slut i augusti, men vännerna fortsatte umgås mycket under hösten och vintern.

På våren började Noor arbeta med att sälja skönhetsprodukter och försökte även rekrytera Jenny, men hon var inte intresserad. I stället minskade umgänget.

– Jag tror Noor var väldigt intresserad av att flytta hemifrån, men vi pratade tyvärr inte så mycket den sista tiden. Jag visste att hon inte mådde så bra och försökte muntra upp henne, men jag tror inte jag fick veta hur allvarlig situationen var, säger Jenny Hermansson.

Tidslinje.
Tidslinje.

Helgen tredje veckan i maj 2017 hade Noors mamma bestämt att de skulle röja i trädgården och tvätta husfasaden. När styvpappan inte anslöt till arbetet ifrågasatte Noor honom och grälet pågick hela helgen.

– Det var ju inte ett bråk. Det var ju typ ett tjafs, liksom. Som, typ, två ungar som bråkar om en klubba, säger lillasystern.

Slog yxa i bakhuvudet

På söndagseftermiddagen lagade Noor ris och zucchinigryta till resten av familjen. När hon själv så småningom satte sig för att äta var hon ensam i köket, hennes mamma och syster var i ett annat rum och lyssnade på ett ljudklipp på datorn.

Samtidigt satt styvpappan i en soffa i vardagsrummet. Av oklar anledning gick han sedan och hämtade en yxa, gick in i köket och högg Noor flera gånger i bakhuvudet.

Yxan som styvpappan mördade Noor med kastade han in under en säng efter att han huggit Noor i bakhuvudet.
Yxan som styvpappan mördade Noor med kastade han in under en säng efter att han huggit Noor i bakhuvudet.

– Så hör vi en smäll. Och då vill mamma springa ut och kolla. Och då ser jag XX hålla i en yxa i handen och så knuffar han ner mamma, säger lillasystern i förhör.

I larmsamtalet som kom in till SOS klockan 18.56 är förtvivlan över systerns tillstånd tydlig:

– Skynda! Hon dör! Alltså, fattar ni inte, hon dör.

”En ren avrättning”

En ambulanshelikopter flög Noor till universitetssjukhuset i Örebro men två dagar senare, 23 maj 2017, avled hon av skadorna. Hennes styvpappa greps på brottsplatsen.

Mordet på Noor och efterföljande rättegång väckte stor uppmärksamhet.
Mordet på Noor och efterföljande rättegång väckte stor uppmärksamhet.

Åklagare Per Svensson minns fortfarande målet tydligt:

– Det var som jag bedömde en ren avrättning, säger han.

Styvpappan förklarade senare i förhör att han varit övertygad om att Noor konspirerade mot honom och planerade att döda honom. Han ansåg sig därför hotad och ville oskadliggöra Noor, men hans avsikt var inte att döda henne.

Per Svensson är dock osäker än i dag på om det var det riktiga motivet till mordet:

– Vad orsaken var tycker jag inte riktigt gick att klarlägga i utredningen. Det är för mig fortfarande oklart varför det där hände.

Styvpappan med sin försvarsadvokat Lars Magnusson i samband med en häktningsförhandling.
Styvpappan med sin försvarsadvokat Lars Magnusson i samband med en häktningsförhandling. Foto: Helena Karlsson

”Förtjänar bli ihågkommen”

Jenny Hermansson valde att inte närvara vid rättegången. Men hon följde noga rapporteringen om mordet på sin vän.

– En grej jag blev väldigt besviken över var att i varenda artikel pratade man endast om honom, ingen tog upp den underbara tjej som inte fick leva mer. Det är en av anledningarna till att jag vill prata om henne nu, hon förtjänar att minnas, säger hon.

Om Noor fått leva tror Jenny att hon utbildat sig till ett yrke där man arbetar med barn.

– Jag tror hon hade blivit förskolelärare och kanske flyttat ner till något lite större samhälle än Gräsmark, hon verkade mer stad än lantis, säger Jenny Hermansson.

Jenny Hermansson tycker att hennes vän förtjänar att bli ihågkommen.
Jenny Hermansson tycker att hennes vän förtjänar att bli ihågkommen. Foto: Tommy Andersson

Och upprepar:

– Hennes liv måste lyftas fram, hon förtjänar att bli ihågkommen.

Efter mordrättegången återvände Noors mamma och lillasyster till Irak.

Den i dag 39-årige styvpappan avtjänar ett livstidsstraff för mord på anstalten Kumla.

Tidigare artiklar i serien Mord i Värmland:

Läs också

Publicerad:
Reporter Åsa Asplid
Åsa Asplid
asa.asplid@nwt.se

Artikeltaggar

Brott & blåljusGräsmarkMordMord i VärmlandPer Svensson