Hoppa till huvudinnehållet

Mellopanelen: "Går inte det här till final äter jag upp mina raggsockor"

Publicerad:
Dotter repar in detaljerna under fredagskvällen.
Dotter repar in detaljerna under fredagskvällen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det finns en hel del bottennapp och stolpskott bland bidragen i den andra deltävlingen. Blir Arvikas schlagerdrottning Dotter kvällens starkast lysande stjärna?

Anton Ewald med låten "New Religion" under fredagens repetitioner i Melodifestivalens deltävling två i Annexet.
Anton Ewald med låten "New Religion" under fredagens repetitioner i Melodifestivalens deltävling två i Annexet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Bidrag 1

Anton Ewald - Religion

Jesper: – En internationellt erkänd Mellobekanting som äntrar scen med sug i blicken och rätt ruffs på knopp. Hans approach är så medvetet skör att det är tur att det är vindstilla inne på Annexet. En svårplacerad låt som får mig att vilja se om Zoolander. Betyg: 2

Agnes: – Ducka! Anton Ewald är tillbaka i mello-matchen och sjunger kaxig poplåt som klamrar sig fast vid närminnet onödigt snabbt. Scenshowen är såklart genomarbetad till max och dansen lika finslipad som en marmorskiva. Sånginsatsen då? Ja, den går väl ner tillsammans med dillchipsen. Betyg: 2

Veronica: – Mellos James Dean är äntligen tillbaka! Anton Ewald har suget i blicken, blinget på jackan och en lasershow redo. Inte ens en naturkatastrof kan stoppa honom från att gå vidare till final. Låten då? Ja, det är en popdänga rakt upp och ner. Betyg: 3

Julia Alfrida med låten "Rich" under fredagens repetitioner.
Julia Alfrida med låten "Rich" under fredagens repetitioner. Foto: Claudio Bresciani/TT

Bidrag 2

Julia Alfrida - Rich

Jesper: – P4 gav Julia guldbiljetten till Mello vilket hon betalar av med moderna street-attityd och en explicit flört med folkhemmet. Ambitionsnivån imponerar och hon har fötterna på jorden, men resultatet blir desto vattnigare. Betyg: 1

Agnes: – Det här är ett sånt där bidrag som utstrålar så mycket vilja men som inte kommer längre än till farstun. Allt bara står och stampar och jag som tittare lämnas tyvärr ganska oberörd. Synd! Betyg: 1

Veronica: – Modernt popsound signerat bland andra Jimmy Jansson. Refrängen sitter som en smäck och låten kan verkligen få ett eget liv utanför tävlingen. Showen lämnar dock lite mer att önska. Betyg: 3

Wahl feat. Sami ställer upp med den nostalgiskalåten "90-tal".
Wahl feat. Sami ställer upp med den nostalgiskalåten "90-tal". Foto: Claudio Bresciani/TT

Bidrag 3

Wahl feat. Sami - 90-talet

Jesper: – Referensstarka texter och glättigt glädjemaxat. Äntligen vaknar deltävlingen när duon blandar känsla med glimten i ögat. Medelst melodityngd hiphop-schlager som klibbar vid första mötet borde denna familjedänga vara given i runda två. Betyg: 4

Agnes: – Lekfull hiphop på svenska piggar alltid upp! I det här bidraget haglar 90-talsreferenserna och för oss som inte var med när det begav sig blir det en lärorik historielektion. Tydligen var tv-såpan Skilda Världar och tidningen Okej det allra hetaste. Tack för den omfattande redovisningen killar! Betyg: 2

Veronica: – Nostalgi är jättehärligt, speciellt i Melodifestivalen. 90-talet var också fint, men när två stelbenta snubbar försöker hänga med i dansarnas tempo samtidigt som de har VM i namedropping, vill man bara blicka framåt och aldrig mer se tillbaks på det här bidraget. Betyg: 1

Frida Greens bidrag heter "The Silence".
Frida Greens bidrag heter "The Silence". Foto: Claudio Bresciani/TT

Bidrag 4

Frida Green - The Silence

Jesper: – Med en röst som fyller rum och når mottagliga hjärtan visar skånskan varför hon ska stå på scen. Om du söker underhållning är det dags att byta kanal för här trumfar gammal hederlig kvalité kickar för stunden. Betyg: 3

Agnes: – Vad vore väl en Melodifestival utan en countryballad? Ingenting! Vilken tur att Frida Green är här så vi kan checka av den punkten. Visst är allt oroväckande likt något Anna Bergendahl redan gjort men tonartshöjningen sitter där den ska och pyrotekniken sprutar glitter överallt - det räcker för mig. Betyg: 3

Veronica: – Här kommer veckans Disneyballad och glittriga klänning. Frida sjunger jättefint och bra, men det händer ju ingenting. Inte ens ett pyro lagom till tonartshöjningen känns särskilt spännande. Betyg: 1

Eva Rydberg & Ewa Roos tävlar med låten "Rena rama ding dong".
Eva Rydberg & Ewa Roos tävlar med låten "Rena rama ding dong". Foto: Claudio Bresciani/TT

Bidrag 5

Eva Rydberg & Ewa Roos - Rena rama ding dong

Jesper: – Sjuttio är bevisligen ingen ålder, men uppträdandet känns mer som knasig pausunderhållning eller buskisrevy än ett tävlingsbidrag. Jag tackar för lång trogen tjänst och säger vacklande: ”Varsågod Andra chansen!”. Betyg: 2

Agnes: – Vilken pang-duo! Eva & Ewa utstrålar ren och skär scenglädje och sjunger en låt som kommer trallas över generationsgränserna. Det här är helt klart kvällens joker och med lite flax kan de uppnå Hasse Andersson-effekt och gå raka vägen till final! Betyg: 2

Veronica: – Mysig tantfars med ett nummer som hade passat finfint in för några decennier sedan. Kul, glatt, härligt. All heder åt Rydberg och Roos, men för att uttrycka mig snällt: Jag tror inte det här funkar i Eurovision... Betyg: 2

Patrik Jean med låten  "Tears Run Dry".
Patrik Jean med låten "Tears Run Dry". Foto: Claudio Bresciani/TT

Bidrag 6

Patrik Jean - Tears Run Dry

Jesper: – Mellovinnare som låtskrivare, men succé är en färskvara som inte går att ta för givet. Ett tamt popnummer som rinner av mig likt smör i en varm teflonpanna. Musik som överlevnadsinstinktivt aktiverar mitt guldfiskminne. Betyg: 1

Agnes: – Patrik Jean lyckas navigera sig igenom denna Robin Stjernberg-liknande midtempo-dimma och gör ett stilsäkert intryck. Tyvärr spelar det ingen roll för det enda jag kan fokusera på är om den våghalsiga falsettsången ska hålla eller ej. Hittills har det gått vägen! Betyg: 3

Veronica: – En välstruken poplåt, vars genre nästan blivit skåpmat i mellon. Allt är i sin ordning och den vita kostymen lika så. Det är dock dansarna som gör hela showen. Men nån ska ju gå till Andra chansen också. Betyg: 2

Dotter är favoriten bland NWT:s mellotyckare.
Dotter är favoriten bland NWT:s mellotyckare. Foto: Claudio Bresciani/TT

Bidrag 7

Dotter - Little Tot

Jesper: – Arvika har musik i sitt demografika DNA. Här finns både produktion, rutin och nödvändig kaxig attityd som behövs för att passera första gallringen. Ett musikaliskt nummer som är givet i den kommande finalen. Grattis Dotter! Betyg: 4

Agnes: – Vårt värmländska mello-hopp går in och räddar upp den här relativt energilösa deltävlingen med en stark, kvalitativ scenshow. Går inte det här till final äter jag upp mina raggsockor till lunch - inget annat vore ens rimligt! Betyg: 4

Veronica: – Förra året var Arvikas stolthet en poäng ifrån segern. Även i år är Dotter supercool, proffsig och låten är väldigt fin. Är det nån som ska ge alla poppojkarna en rejäl match i år så är det hon. Heja heja! Betyg: 3

"Jag har hela tiden rädslan för att åka ut med mig"Mellominnen: "En gigantisk upplevelse"Mellopanelen: "Allt går upp i rök till tonerna av ett hårdrocksvrål"

Vilka går vidare?

Agnes Karlsson Fraenki

"Mellofantast sedan födseln med ett omåttligt stort behov av tonartshöjningar och riviga refränger. Hört att jag tar mello-fenomenet på lite för stort allvar ibland"

Så går det: Till final: Dotter, Anton Ewald

Till andra chansen: Frida Green, Wahl feat. Sami

Jesper Löfvenborg

"Steget från death metal till mello kan tyckas astronomiskt, men jag är fylld av åsikter även om jag inte äger ett par gyllene skor"

Så går det: Till final: Dotter, Wahl feat. Sami

Till andra chansen: Frida Green, Eva Rydberg & Ewa Roos

Veronica Sjöblom

"Schlagerfantast sedan barnsben som tycker och tänker med hjärtat. Har alltid Tommy Nilssons mästerverk En dag som referensram"

Så går det: Till final: Anton Ewald och Dotter

Till andra chansen: Julia Alfrida och Patrik Jean

Artikeltaggar

DotterMelodifestivalenMusikNöje/KulturSVT