”Ledighetsansökningarna strömmar in – nu är det nog”

Insändare | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten är lärare och har fått nog av alla ledighetsansökningar för elever som ska på fjällresa.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT /
Det räcker nu! Att vara lärare i är inte alltid en dans på rosor, press, stress och hög arbetsbelastning. Det omöjliga ska lösas trots att resurserna inte räcker till, och vi gör det!

I pandemitider har det blivit ännu värre. Vi är en så kallad samhällsbärande yrkeskategori och måste varje dag beblanda oss med hundratals individer, helt utan skydd.

Vi kan inte jobba hemifrån, vi jobbar nära våra elever, stora grupper som sitter tätt i våra små lokaler.

Mask, visir eller annat skydd som plastfilter är bara att glömma. Det kan man ha i vilken affär som helst men inte i skolan. Hur skulle det se ut och hur skulle barnen reagera?

Dessutom kostar det och med tanke på hur många lärare det ändå finns så vore det ohållbart för kommunen.

Vi ska vara tacksamma för att vi får engångshandskar och sprayflaskor med rengöringsmedel så att vi kan sprita alla dörrar, bord, Ipads, datorer och annat som eleverna rör mellan varje lektion, samtidigt som vi har alla våra vanliga arbetsuppgifter, som vi stressar ihjäl oss för att hinna med.

Vi ska ha vår vanliga undervisning samt förbereda arbeten till de elever som är hemma, dubbelarbete men det måste göras. Och vi gör det, allt för att hålla skolan öppen så barn lär sig och deras föräldrar kan sitta hemma och jobba så de slipper beblanda sig med sina kollegor på kontoret.

Men vi biter ihop och gör det men nu är det tamejf...nog! Trots att Folkhälsomyndigheten avråder från onödiga resor, trots att regeringen säger att vi måste skärpa oss i samhället så är skidorterna fullbokade.

Ledighetsansökningar fullkomligt haglar in och under orsak står det skidresa eller liknande.

Vi får inte säga nej, trots FHMs rekommendationer. Som lök på laxen vill föräldrarna gärna ha med sig lite skolarbeten också, så barnen inte missar något!

Ännu mer arbete till lärarna! Lärarna står där, bugar och bockar och bara tar emot när barnen kommer hem från sina resor till Branäs, Sälen eller annan ort.

Och vi kommer att få allt de kan tänkas ta med sig från alla människor de träffat i backarna, restaurangen, skidliften eller affären.

Vi måste jobba nära, helt utan skydd, för vi har inga som helst rättigheter till att säga nej till alla dessa presumtiva smittspridare.

Vi lärare har inget värde och våra liv är inte viktiga i denna pandemi. De som bestämmer borde skämmas av denna flathet med rekommendationer och föräldrar borde skämmas över deras själviska uppträdande när de utsätter oss lärare för covid-19 som flera av deras barn med säkerhet kommer ha med sig hem från resorna.

Men, ingen har vett att skämmas, det enda viktiga är att skolorna är öppna så föräldrarna kan jobba, betala skatt och spendera lönen på resor som är så "nödvändiga" för dom mitt i en brinnande pandemi.

Själviskheten är skrämmande och den kommer att fortsätta tills regeringen tar sitt ansvar och skyddar alla i samhället, även oss lärare!

Ofrivilligt utsatt

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.