Hoppa till huvudinnehållet

Bröllopsboom 2021: ”Om de släpper på restriktionerna, det hänger på festen”

Publicerad:
Reporter Mimmi Törnberg
Mimmi Törnberg
mimmi.tornberg@nwt.se
Anna Bohlin Christensson, komminister i Karlstads pastorat, tror att 2021 får en bröllopsboom om restriktionerna släpper.
Anna Bohlin Christensson, komminister i Karlstads pastorat, tror att 2021 får en bröllopsboom om restriktionerna släpper. Foto: Lisa Olaison

Förra året ställdes bröllopen in. Detta år kan bli bröllopens återkomst, men man vågar inte hoppas för mycket.

– Det blir nog bröllopsboom 2021 om de släpper på restriktionerna, det är festen som det hänger på, säger Anna Bohlin Christensson, komminister i Karlstads pastorat.

2020 spåddes bli ett år i bröllopens tecken. Men så kom corona och la sig som en blöt, tung filt över alla förväntningar.

De flesta flyttade på eller ställde in sina bröllop. Anna Bohlin Christensson, komminister i Karlstads pastorat, vigde ett par sommaren 2020.

– De flyttade fram festen och vigde sig med två vittnen bara, säger hon.

Välbesökt drop-in

Trots det så ordnade Karlstads pastorat drop-in vigsel i november och resultatet blev över all förväntan.

– Det kom elva par, vi hann inte ens dricka kaffe och knappt gå på toa.

– Jag var inte beredd på att det skulle bli så många, jag tänkte att jag blir glad om det kommer ett par.

Att kyrkans drop-in blev så välbesökt tror Anna Bohlin Christensson kan ha att göra med coronapandemin.

– Kanske hade folk det så tråkigt under hösten att de tänkte att vi gifter oss i stället, säger hon.

Dömle herrgård, som är en populär plats att gifta sig på kände av att många under förra året valde att flytta fram sitt bröllop.

– Det var väldigt många som bokade om. Det var inte så många som ställde in eftersom man gärna vill gifta sig här, säger Nora Gullhav, receptionist och bokningsansvarig på Dömle Herrgård.

Dömle herrgård har fler bröllopsbokningar i år efter alla ombokningar förra året.
Dömle herrgård har fler bröllopsbokningar i år efter alla ombokningar förra året. Foto: Helena Karlsson

När året 2021 sakta drar i gång så börjar även bröllopsnerverna att vakna till liv. Men än så länge är det få bröllop inplanerade till sommaren.

– Jag tror att alla sitter och väntar och sen bokar. Det blir nog bröllopsboom 2021 om de släpper på restriktionerna, det är festen som det hänger på, säger Anna Bohlin Christensson.

På herrgården märker de av samma tassande.

– Om man jämför med 2020 så ser vi väldigt ljust på framtiden. Men ingen vet just nu hur sommaren kommer att se ut men vi hoppas på det bästa, säger Nora Gullhav.

Väntar på festen

Man vill fira med sina nära och kära och så länge det inte är helt säkert så väntar man med att gifta sig.

– Jag upplever det så i alla fall. Att man har bokat om eftersom man så gärna vill ha den där festen, säger Anna Bohlin Christensson.

Trots att de flesta väntar med att gifta sig för att ha en stor fest så börjar det synas mer avskalade bröllop.

– De här riktigt stora bröllopen som man hade förr blir färre. Unga människor är mer miljömedvetna och tänker att det viktigaste är kanske inte att det ska vara så stort och tjusigt. I alla fall här i Karlstad upplever jag det som att folk vill ha det lite enklare, säger Anna Bohlin Christensson.

Det är inte självklart hur ett bröllop ska vara längre utan det är olika från par till par.

– Det finns i båda lägren, de som sparar i flera år för att kunna ha en stor fest och de som inte vill lägga så mycket pengar på ett bröllop, utan man vill det lite enklare.

Artikeltaggar

Dömle herrgårdKarlstads pastoratNyheterVigslarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.