Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Det är höghastighetståg mellan Oslo-Stockholm som är framtiden

Publicerad:
Unionsbanan – höghastighetsbana Oslo-Stockholm – är del av Transnordic Corridor Bergen-S:t Petersburg-Beijing. Den ökar vår konkurrenskraft och ingår i planen för att skapa ett strategiskt försprång gentemot omvärlden, skriver Johan Danielsson.
Unionsbanan – höghastighetsbana Oslo-Stockholm – är del av Transnordic Corridor Bergen-S:t Petersburg-Beijing. Den ökar vår konkurrenskraft och ingår i planen för att skapa ett strategiskt försprång gentemot omvärlden, skriver Johan Danielsson. Foto: Michael Dwyer/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ni bygger fast oss i gammal teknik hundra år framåt i tiden. Som län tappar vi ytterligare i konkurrenskraft, skriver Johan Danielsson.

Svar till Liberalerna (NWT 16/12 2020) och Miljöpartiet (NWT 30/12 2020).

Ert projekt Oslo-Stockholm 2.55 innebär en upprustning av gamla Värmlandsbanan. Ni bygger fast oss i gammal teknik hundra år framåt i tiden. Som län tappar vi ytterligare i konkurrenskraft i förhållande till omvärlden och Värmland permanentas som ett perifert län med låg BRP per capita. Det är hög tid att tänka annorlunda.

Det har funnits tydliga omvärldssignaler om den framtida strategiska riktningen när det gäller järnväg, det är höghastighetståg (300-350 kilometer i timmen, numera byggs järnvägen för minst 400 kilometer i timmen) som gäller.

EU tog redan 2011 position i sin vitbok – Färdplan för ett gemensamt europeiskt transportområde – ett konkurrenskraftigt och resurseffektivt transportsystem och angav tydliga mål:

* Majoriteten av persontrafiken över medellånga sträckor genomförs med järnväg senast 2050

* På medellång sikt (till 2030) bör längden på nätet för höghastighetståg tredubblas och ett finmaskigt järnvägsnät bör upprätthållas i samtliga medlemsstater

* På lång sikt bör ett europeiskt järnvägsnät för höghastighetståg färdigställas

2013 presenterade Kina BRI, Belt & Road Initiative, världens största utvecklingskorridor med möjligheter att ”länka på” för andra regioner

Så skriver du en debattartikel

På ett proaktivt sätt har kommunerna i Bohuslän tagit initiativ till ett konsortium som avser att förverkliga Skagerackbanan, höghastighetsbana mellan Oslo-Göteborg på en timme. Vi halkar efter ännu mer i konkurrenskraft.

I december 2020 publicerade EU Sustainable and Smart Mobility Strategy med uppdaterade ambitioner. Höghastighetsnätet dubblas till 2030 och till 2050 tredubblas det jämfört med 2015.

Citat Pär Helgesson, ansvarig för SJ:s arbete med höghastighetstågen (Di 10/1 2021): ”Vi måste bygga för 320 kilometer i timmen och samtidigt förbereda för ännu högre hastigheter längre fram, så att man kan uppgradera när fordonstekniken är mogen” och han fortsätter: ”Det är problematiskt naturligtvis och innebär inget nytt steg framåt. 250 kilometer i timmen är en nivå som man internationellt höll på med på 60- och 70-talet”.

En rimlig miniminivå är att MP:s och L:s visioner är i fas med omvärldens ambitioner och teknikutveckling, tyvärr är de inte det. Låt oss ge ett smakprov på en Underbar vision, en tungviktare i vår strategikartbild för Värmland: Unionsbanan.

Unionsbanan – höghastighetsbana Oslo-Stockholm – är del av Transnordic Corridor Bergen-S:t Petersburg-Beijing. Den ökar vår konkurrenskraft och ingår i planen för att skapa ett strategiskt försprång gentemot omvärlden. Nedan ett antal faktorer som vi har beaktat:

* Sveriges befolkning växer till 15 miljoner och Norges till 9 miljoner de närmaste hundra åren. 2040 har Osloregionen ökat från 1,2 till 1,5 miljoner och Stockholmsregionen från 2,3 till 3,3 miljoner.

* Befolkningen i stråket Oslo-Stockholm är i dag 5 miljoner, om hundra år pekar prognosen på 10 miljoner.

* Restidsmålet sträckan Oslo-Stockholm är 1.30. Tiden är beroende av banans exakta sträckning och typ av tåg som köps in. Karlstad kommer ingå i Örebros och Oslos arbetsmarknadsregioner.

* Kostnaden i Sverige (Töcksfors-Arlanda) beräknas till cirka 100 miljarder kronor. En företagsinvestering med årlig avkastning på 5,5-7 procent.

* Banan mellan Oslo-Stockholm skapar utrymme för växande godstrafik och regionala persontransporter på en upprustad Värmlandsbana.

20-talet, ett årtionde med fantastiska möjligheter för Värmland men det kräver ett politiskt paradigmskifte i synen på Bättre tillväxt. Valet 2022 blir ett ödesval för Värmland.

Johan Danielsson

Offensiva Karlstad Värmland

Artikeltaggar

DebattEUGöteborgHöghastighetstågInfrastrukturJärnvägKinaKommunikationerLiberalernaMiljöpartietOsloOslo-Sthlm 2.55StockholmTågtrafik