Hoppa till huvudinnehållet

Vårdförbundet tar semestertvisten vidare till centrala förhandlingar

Publicerad:
Foto: Lisa Olaison/ ULFHUETT

Det står klart att Vårdförbundet och Region Värmland inte är överens om förra årets semesterbesked. Tvisten går nu vidare till centrala förhandlingar.

– Vi är villiga att gå väldigt långt för att värna om våra medlemmars återhämtning, säger ordförande Camilla Gustafsson.

Vårdförbundet har tagit förhandlingsskyldigheten angående semesterförläggningen vidare centralt. Parterna kommer inte överens och nu är det upp till Vårdförbundet centralt och Sveriges kommuner och regioner (SKR) att avgöra tvisten.

– Vi hoppas att de centrala parterna med SKR ska anse att vi hade tillräckligt goda argument för att ge Vårdförbundet rätt i tvisten, säger Camilla Gustafsson, ordförande för Vårdförbundet i Värmland.

Niklas Larsson, förhandlingschef på Region Värmland, tror att tvisten kommer att lösas centralt.

– Vi räknar med att SKR kommer fram till någonting tillsammans med nationella parter och så får vi hantera det utifrån det.

Niklas Larsson, förhandlingschef på Region Värmland
Niklas Larsson, förhandlingschef på Region Värmland Foto: Region Värmland

Regionen var för snabb

Vårdförbundet är inte nöjd med att Regionen inte väntade på förbundets återkoppling gällande semesterförläggningen.

– Vi tycker inte att vi har förhandlat klart enligt medbestämmandelagen. De offentliggjorde sitt beslut innan tidsfristen hade gått ut, vi har inte bottnat i den förhandlingen och det är viktigt att man gör det innan arbetsgivaren går ut med ett beslut.

Enligt Niklas Larsson skickade regionen ut semesterbeskeden två dagar innan tidsfristen gått ut.

– Vi tyckte att medarbetarna skulle få reda på sin semester så fort som möjligt så att de kunde planera.

Pandemin pågår fortfarande och snart är dags för semestern inför 2021. Camilla Gustafsson hoppas på bättre dialog mellan förbundet och regionen.

– Det är dialogen som vi saknar, att vi tillsammans resonerar oss fram till lösningar. Man kan bara inte svepa och säga att det är lika för alla, då blir det kollektiv bestraffning.

Arbetsdomstolen

Om de centrala parterna inte kommer överens så tar Vårdförbundet tvisten vidare till arbetsdomstolen.

– Vi är villiga att gå väldigt långt för att värna om våra medlemmars återhämtning, säger Camilla Gustafsson.

Så många sjuksköterskor har sagt upp sig under pandemin – stor oro inför höstenSemesterläget fortsatt oklart för vårdpersonalen: “Vi jobbar på det”

Artikeltaggar

Camilla GustafssonNiklas LarssonRegion VärmlandSemesterSjukvårdVård och omsorgVårdförbundetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.