Hoppa till huvudinnehållet

Nordic International School vill öppna för förskoleklasselever – med uniformskrav

Publicerad:

Nordic International School i Karlstad som slog upp dörrarna 2018 har nu ansökt om tillstånd att också öppna förskoleklass till årskurs tre och tanken är att även dessa klasser ska bära en typ av skoluniform.

Skolan ligger i dag i Tullholmsgymnasiets gamla lokaler på Orrholmsgatan.
Skolan ligger i dag i Tullholmsgymnasiets gamla lokaler på Orrholmsgatan. Foto: Nordic International School

Mr Emil Wallin, rektor på Nordic International School på Orrholmen i Karlstad, beskriver de första åren som fantastiska.

– Det har gått jättebra, vi har fått en väldigt bra start och vill nu fortsätta växa i lagom takt. Vi har ett sätt att jobba som kommer att vara gynnsamt även i de yngre åldrarna och Karlstad är dessutom inne i en expansiv fas som vi vill följa med i.

Väckte debatt

Skolans klädkod väckte stor debatt innan starten 2018. Samma år stötte nämligen Nordic International School i Norrköping på problem när Skolinspektionen menade att ordningsreglerna med krav på skoluniform stod i strid med kravet på att skolans verksamhet ska utgå ifrån demokratiska värderingar.

150 elever i länet får skoluniform i höst

Christine Karmfalk, dåvarande skolchef för Nordic International School, svarade då att de hade tillstånd att använda skoluniform men att de inte tilläts ha det skrivet i ordningsreglerna.

Förbud mot skoluniform för nya skolan
Rektorn Mr Emil Wallin hoppas kunna öppna för de lägre klasserna i augusti 2022.
Rektorn Mr Emil Wallin hoppas kunna öppna för de lägre klasserna i augusti 2022. Foto: Nordic International School

En trygghet

I Karlstad har eleverna uniform. Emil Wallin menar att det bidrar till fokus på lärandet och kunskapen.

– Det blir en trygghet för eleverna när det inte diskuteras hur vi ser ut. Alla ser likadana ut, alla är bra som de är. Genom vår klädkod tas en distraktion bort och vårt huvuduppdrag sätts i fokus– att eleverna är här för att lära.

Är tanken att samma klädkod ska gälla i förskoleklassen?

– Exakt hur deras klädkod kommer att se ut är inte klart än men ja, de kommer att ha någon typ av skoluniform.

Hur kommer det att tas emot?

– Jag känner ingen oro, klädkoden är ett bra komplement till vårt sätt att jobba men det kommer inte bli en uniform som barnen i England har. Det ska vara kläder barnen kan leka i, kanske cardigans eller T-shirts.

Artikeltaggar

Emil WallinFörskoleklassHögstadiumKarlstadNordic International SchoolOrrholmenSkola och utbildningSkolinspektionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.