Kommunchefen: ”Vi har ett allvarligt smittläge”

Publicerad:
Ingemar Rosén, kommunchef, vädjar till Säffleborna att hålla i och hålla ut i pandemin. Foto: Nathalie Forsström

Säffle kommun har haft ett stadigt ökat antal fall av covid 19-smitta efter årsskiftet.

– Vi har ett allvarligt smittläge i kommunen, säger kommunchefen Ingemar Rosén.

Någon enskild faktor som kan förklara Säffles negativa utveckling ser inte kommunchefen.

– Någon klustersmitta har vi inte utan det handlar om en hög allmän smittspridning i samhället.

Efter trendbrottet: Här ökar coronasmittan mest i Värmland

I Region Värmlands veckovisa lägesrapporter ligger Säffle bland de två-tre kommuner med flest nya fall per vecka i länet efter årsskiftet, med bara en vecka som undantag. Och när länet som helhet hade en markant nedgång i januari syntes inte någon sådan i Säffle.

Svårt att hindra

Kommunchefen ser inte att kommunen kunde ha gjort något för att förändra den situationen. Smittspridningen låter sig inte enkelt hejdas med kommunala åtgärder.

– Men vi är glada för att vi har lyckats hålla smittan utanför våra egna verksamheter länge.

Vad han och kommunen däremot trycker hårt på nu är att i det allvarliga läge som råder så måste alla vara med och ta sitt ansvar, följa rekommendationerna och hålla avstånd.

– Det är det vi kommunicerar på olika sätt nu, i Säffle är det viktigare än någonsin att vi följer rekommendationerna.

I statistik från Nationella vaccinationsregistret som publicerades på torsdagen är Säffle, Torsby och Storfors de enda kommuner där inte någon har vaccinerats med dos två. För Säffles del stämmer det helt enkelt inte, menar kommunchefen. Vaccineringarna rullar på bra och styrs av vaccintillgången, säger han.

– Deras rapporter bygger på inrapporteringar i flera led så det blir eftersläpningar. För att få en rättvis bild behöver man ha uppdateringar betydligt oftare än man har i dag. Vi avslutar dos två den är veckan för den första gruppen.

Artikeltaggar

CoronavirusetIngemar RosénSäffle kommunVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare